L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha tret a informació pública el projecte d'ampliació de la depuradora de Figueres. Es tracta d'una actuació valorada en 5,6 milions d'euros i que busca garantir que la reducció de nitrogen s'adapti als paràmetres legals fixats per la Unió Europea.

L'equipament actual té capacitat per tractar 17.000 metres cúbics al dia i dóna servei no només a Figueres sinó també a Vilafant, els nuclis de Vilatenim i Hostalets de Llers i al polígon industrial de santa Llogaia. La darrera ampliació data de 1993 i fa temps que està pendent d'una nova obra, requerida per Europa.

I és que, segons van explicar, no compta amb els «sistemes adequats de col·lecció i tractament d'aigües residuals urbanes». Una situació que, segons la UE, suposa «un risc per a la salut humana, els aqüífers i el medi marí».

Aquests imcompliments podien suposar importants sancions, per la qual cosa l'ACA va anunciar que s'invertiria en la millora de les instal·lacions actuals i s'ajornaria la construcció d'un nou edifici, a la qual s'havia compromès el 2007.

Els treballs ara pressupostats i que han sortit a informació pública preveuen la construcció d'un nou reactor i decantador secundari, que garantiran la correcta i eficient reducció de nitrogen adaptant-se als requeriments.

Les obres es completaran amb l'ampliació de la línia de tractament de fangs, així com un nou edifici de taller i deshidratació, reubicat en un altre zona de la mateixa parcel·la.