La història d'aquests quadres i porcellanes, que ara ja formen part del fons del Museu de l'Empordà, es remunta a l'any 2002. Aleshores, un francès va anar a comissaria per denunciar que uns lladres li havien entrat a robar a casa seva, situada a la urbanització d'Empuriabrava.

L'home va relatar que els lladres se li havien endut una desena d'obres d'art que tenia a l'habitatge. Entre aquestes, hi havia nou quadres de l'artista Léa Lafugie (1890-1972). Lafugie va ser una pintora i exploradora francesa, i va passar temporades de la seva vida a Birmània, el Tibet, Malàisia, l'Índia i el Japó. Algunes de les seves obres s'han subhastat a Christie's i altres galeries d'art.Després de rebre la denúncia, els Mossos d'Esquadra ja van veure que hi havia alguna cosa que no quadrava. Per això, aquell mateix dia van anar a inspeccionar el domicili d'Empuriabrava i no van trigar massa a descobrir que el francès els havia enganyat. L'home havia amagat el conjunt de quadres i porcellanes a dins del seu cotxe i pretenia fer veure que els hi havien robat.

Les pintures, custodiades a comissaria

Els mossos van detenir el francès per un delicte de falsa denúncia i van comissar les obres. Després de passar a disposició judicial, l'home va quedar en llibertat provisional. Però els seus quadres es van quedar custodiats a comissaria, en espera que el cas arribés a judici.Un judici, de totes maneres, que mai s'ha pogut celebrar. El francès es va fer fonedís i, des d'aleshores, tots els intents del jutjat i de la policia per localitzar-lo han estat en va. Es va fer un requeriment a les policies de l'espai Schengen i es va dictar una ordre de recerca i detenció en contra seva, però mai més se l'ha localitzat. Mentrestant, els quadres han continuat durant tot aquest temps a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Roses. Ara, després de 14 anys, la policia ha demanat autorització al jutjat per donar-los al Museu de l'Empordà i aquest els hi ha concedit. Ara, després de la donació, les pintures i porcellanes ja formen part del fons del museu.