Condemnen a nou mesos el conductor del bus que va bolcar i matar una noia fa set anys

El jutge no s'ha cregut la versió de l'acusat, que va dir que havia intentar esquivar alguna cosa a la calçada

20.10.2016 | 15:19

El Jutjat Penal Número 1 de Figueres ha condemnat a nou mesos de presó el conductor de l'autocar que va bolcar a Bàscara i va matar una jove holandesa de 15 anys. L'accident va tenir lloc el 19 d'octubre d'ara fa set anys.

A l'autobús hi viatjaven un grup d'escolars que anaven a Alacant. L'acusat, Sije de Sonje, va sortir de l'autopista AP-7 a gran velocitat, va xocar contra la tanca de protecció i va bolcar. A més de la víctima mortal, vint joves més van patir ferides. El conductor s'enfrontava a una pena de fins a quatre anys de presó.

La sentència, que ha avançat la Cadena Ser, l'acaba condemnant a nou mesos i li prohibeix conduir cap tipus de vehicle durant aquest temps. El jutge no es creu la versió del conductor, que va dir que havia perdut el control del vehicle en intentar esquivar «alguna cosa» que se li va posar al davant, i conclou que Sije de Sonje va sortir de l'autopista per «distracció o insomni».

L'accident va tenir lloc poc després de les sis del matí. A l'autocar sinistrat, que circulava en sentit sud per l'autopista AP-7, hi viatjaven un grup de 60 alumnes i professors. Tots ells eren del col·legi Canisius, situat al poble holandès de Nimega, i es dirigien cap a Alacant.

A l'altura de Bàscara, es va desplaçar bruscament cap a la dreta i va sortir de l'autopista. El bus va agafar el ramal de sortida que porta cap a l'Escala a una velocitat de 100 quilòmetres hora. L'acusat va frenar de cop, però no va poder agafar bé la corba que hi ha. Aleshores va xocar contra la tanca de protecció i va bolcar.

A conseqüència del sinistre, una jove holandesa de 15 anys va perdre la vida. I de la resta de passatgers, vint més van patir ferides. El conductor s'enfrontava a una pena de fins a 4 anys de presó i 5 de retirada de carnet per homicidi imprudent. Aquesta era la pena que li demanava l'acusació particular, que representava la família de la víctima. El fiscal, per la seva banda, sol·licitava 2 anys de presó i 3 de retirada de carnet.

La sentència, que signa el jutge Pablo Huerta, conclou que Sije de Sonje va provocar l'accident perquè es va distreure o bé endormiscar. El jutjat no es creu la versió que el conductor va exposar. Sije de Sonje va relatar que havia fet un cop de volant per intentar esquivar un objecte o animal que se li va posar al davant i que, arran d'això va perdre el control.

La sentència es remet a l'atestat dels Mossos. Ja aleshores, la policia va fer constar que les úniques marques de frenada eren les que es trobaven a la calçada del ramal de sortida, just abans del punt on l'autocar va bolcar.

«La versió autoexculpatòria de l'acusat no té cap mena de sentit», recull el jutjat. I hi afegeix: «Intentar esquivar un objecte o un animal de cap manera implica agafar una sortida de l'AP-7 i, en tot cas, s'hauria generat una frenada i la seva conseqüent marca damunt el carril».

El jutge, a més, també es remet a tres testimonis, que aquell dia viatjaven a l'autobús. Els joves van explicar que Sije de Sonje mostrava «símptomes de cansament», ja que «en diverses ocasions s'havia desplaçat cap a la dreta i l'autobús havia arribat a trepitjar les marques sonores» que hi ha als vorals.

A l'hora d'imposar la condemna, el Jutjat estima per a l'acusat una atenuant de dilacions indegudes (perquè el cas ha trigat molt a instruir-se i arribar a judici). La sentència no fixa responsabilitat civil perquè el dia del judici es van retirar les demandes. Les indemnitzacions es negociaran a Holanda.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema