Figueres vol tirar endavant el projecte del Museu del Circ i també la declaració de Capitalitat mundial el 2018. Per això, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, s'ha reunit amb el conseller de Cultura i exalcalde de la ciutat, Santi Vila, amb l'objectiu de buscar finançament tant per al futur edifici com per a la programació d'activitats per la capitalitat. Felip diu que tant la Diputació com l'Ajuntament estan decidits a posar-hi diners però que els calen altres suports i manté que la voluntat és que el centre s'ubiqui a la Casa Nouvilas, per a la qual cosa el promotor del projecte Genís Matabosch ja va elaborar un estudi arquitectònic que s'ha modificat per adaptar-lo als volums permesos. Matabosch diu, a més, que en les properes setmanes es presentarà el Projecte museístic i al novembre el Pla de viabilitat econòmica.

Felip assegura que el Museu del Circ, la Capitalitat Mundial i el Festival són tres potes d'un gran projecte en què el Govern creu i està treballant. En aquest sentit, a la trobada amb el conseller es van fer dues demandes. Per una banda, si la Generalitat es podia implicar en la creació del Museu amb una «col·laboració específica», que s'hauria d'estudiar. Per l'altra, la seva participació en les activitats de la capitalitat del 2018 i «en això ja ens van dir que es comprometien a col·laborar». En aquest sentit, diu que tant ells com la Diputació hi posaran inversió però que calen altres suports.

«No comptem que l'Estat posi diners per a l'obra però podria participar en la capitalitat i la nostra intenció és que se li doni la categoria d'esdeveniment d'excepcional interès públic», diu Felip. Una consideració que ofereix importants beneficis fiscals a les empreses que hi col·laboren i que s'ha atorgat en certàmens com l'any Sant Jacobeu.

Quan es va fer pública la voluntat que Figueres acollís aquest esdeveniment es va lligar instrínsecament al fet que la capitalitat i el museu dedicat al món circense anessin de la mà i estiguessin a punt el 2018. La data no era casual. D'aquí a dos anys es compleixen els 250 anys de la primera actuació d'acròbates a cavall de tot l'Estat.

Malgrat això, Felip diu ara que el Museu és un projecte de «més llarg recorregut». De fet, hi ha sobre la taula la proposta que es faci a la Casa Nouvilas, que l'Ajuntament i el Consell van adquirir per gairebé quatre milions d'euros el 2008 i a la qual, fins ara, no s'ha donat cap ús.

De fet, tal i com va publicar aquest diari el mes d'abril passat, Matabosch va elaborar un estudi arquitectònic previ sobre l'estructura del futur equipament, que preveia una carpa, dues plantes subterrànies per a camerinos i exposicions temporals i dues plantes més per a exposicions permanents, tallers un auditori o una sala per exposar la gran maqueta del Circ Gleich.

«Ajustos» al primer estudi

El promotor del projecte ha concretat, però, que s'hi han fet ajustos guiats per l'arquitecte municipal i el seu equip perquè «la primera proposta podia trobar alguns obstacles pel que fa a volums i mobilitat i ha estat replantejat amb noves circulacions, accessos i s'ha reduït la volumetria del circ afegint un tercer soterrani». Uns canvis que suposen duplicar l'espai resultant gairebé 5.000 metres quadrats per «donar cabuda a un equipament cultural de primera divisió a Europa».

A més, diu que al llarg d'aquest mes es presentarà el projecte museístic a les administracions -que ja en coneixen el contingut- i que al novembre es finalitzarà el Pla de viabilitat econòmica de funcionament de l'espai. «S'està treballany amb molt rigor i amb totes les parts implicades», insisteix. Amb tot, recorda que la comissió del Museu s'està reunint cada mes i que «existeix un consens molt ampli a favor del projecte».

Per la seva banda, Felip diu que l'aposta municipal és per aquest espai i que s'està treballant perquè hi sigui possible però, de moment, no s'han concretat els costos que tindria la reforma.

El suport «comercial»

La iniciativa, a més, compta amb el suport del Comerç Figueres, que veu en el projecte una oportunitat per atraure nous clients i ja han recollit 2.055 signatures a través de la campanya iniciada fa mesos al Change.org. D'altra banda, l'alcaldessa diu que l'edició del Festival per al 2017 també està completament garantida. De fet, s'ha convocat una roda de premsa per a aquest dilluns per explicar les novetats del nou certamen.