Mantenint la tendència dels últims anys, els cellers de la Denominació d'Origen Empordà han tornat a assolir els seus millors resultats en la nova edició de la Guia Peñín. En la publicació corresponent al 2017, un vi de la DO Empordà ha aconseguit per primera vegada situar-se a la selecta llista de vins excepcionals de la guia, aquells que aconsegueixen la màxima puntuació, de 95 a 100 punts. El vi 'excepcional' de la DO Empordà és el Finca Garbet 2009, del celler Peralada, un vi negre de criança que obté 95 punts.

En la mateixa publicació, un total de 87 de vins empordanesos assoleixen l'excel·lent (entre 90 i 94 punts). Aquesta xifra representa un notable increment respecte els 68 excel·lents assolits per vins empordanesos en l'edició vigent del 2016 i dobla els 43 del 2015. I aquest augment encara és més evident si es compara amb les notes d'ara fa una dècada quan només un vi empordanès arribava als 90 punts a la Guia Peñín del 2005.

En aquesta galeria fotogràfica es poden veure les característiques dels vins millor puntuats (entre 93 i 95 punts), així com el preu de venda orientatiu de cada ampolla.

Els vins més ben puntuats

Després del Finca Garbet 2009, amb 95 punts, els vins més ben valorats de la denominació empordanesa obtenen 94 punts i són: el vi dolç INO, del celler Masia Serra, i el vi negre Aires de Garbet 2013, del celler Peralada. Amb 93 punts, hi ha una quinzena de vins, el triple que a la Guia Peñín 2016.

Els vins negres empordanesos, els més majoritaris a la denominació, acaparen la majoria d'excel·lents a la Guia Peñín del 2017, amb 47 dels 87. A continuació, hi figuren els vins blancs, amb 27 excel·lents, i els dolços, amb 11 excel·lents. El celler que aconsegueix més excel·lents és Peralada amb 17 vins, seguit del Celler Cooperatiu d'Espolla, amb 8 vins amb aquesta nota. La Guia Peñín valora els vins de 31 cellers DO Empordà, 25 dels quals aconsegueixen situar un o més vins a la categoria d'excel·lent.