L´Ajuntament de Figueres ja ha rebut la proposta dels propietaris de l´edifici on va viure el geni Salvador Dalí des dels vuit anys i durant gran part de la seva joventut amb l´objectiu d´incloure´l al circuit de visites que ofereix la ciutat. El regidor de Promoció Econòmica, Manuel Toro, diu que ara el document s´ha de convertir en un conveni on també s´establirà que el consistori podrà exercir el dret de tanteig en cas que la finca es posi a la venda. La voluntat de la propietat és, segons Toro, oferir a Figueres la possibilitat de quedar-se l´espai com ja es va fer amb la casa natal del pintor. Una possibilitat que, assegura, estudiaran en profunditat.

La voluntat de trobar un punt d´acord per aconseguir incloure aquest espai a la xarxa de visites que organitza la ciutat feia temps que estava sobre la taula. De fet, quan al 2013 els Amics dels Museus Dalí van aconseguir per Fires organitzar-hi diversos tours, la joia es va posar al descobert i des d´aleshores s´ha estat treballant per aconseguir mostrar-la a la ciutadania. Actualment, hi resideixen tres famílies i totes han estat sempre d´acord que és d´un gran valor per a Figueres poder ensenyar el lloc on Dalí va passar gran part de la seva joventut, va pintar i es va inspirar per a algunes de les seves obres més reconegudes. A l´agost, aquest diari va publicar que els residents i l´Ajuntament hi estaven treballant.

Ara, Toro assegura que ja els ha arribat la proposta formal, que s´haurà de materialitzar en un conveni. «Per una banda, hi ha un aspecte que volem arreglar al més aviat possible per fer-hi visites guiades i també per fer-nos càrrec de part del mateniment de la finca tenint en compte que se´n farà un ús per part de l´Ajuntament», diu el regidor. Per l´altra, en la proposta que els han fet arribar els propietaris estan d´acord amb atorgar a l´Ajuntament un dret de tanteig en cas que es posés en venda la finca.

«Això no vol dir que venguin ara; actualment, hi ha alguns pisos desocupats però ens han fet saber que, si mai es posa en venda, per a ells és important que passi a mans de l´Ajuntament», insisteix Toro. En aquest sentit, diu que estudiaran totes les possibilitats perquè es tracta d´un edifici de gran valor i podria significar tancar el triangle dalinià.

De fet, es va fer una operació similar amb la compra de la casa natal del pintor. Malgrat això, insisteix que no hi ha res tancat i que el Govern segueix treballant amb l´objectiu que els visitats es moguin per la ciutat més enllà del Museu Dalí i que, amb equipaments com aquest, trobin punts d´interès que els facin quedar-se més temps a la capital altempordanesa.