Els espectacles de circ arribats d'Etiopia i Amèrica Llatina seran els que predominaran a la sisena edició del Festival del Circ de Figueres que se celebrarà del 16 al 20 de febrer amb la presència de 82 artistes de 12 països en 24 espectacles. Després que a la passada edició no es pogués atendre l'elevada demanda, enguany hi haurà una funció més, la "Funció de l'espectador" a un preu únic de 17 euros pensat per a les families. En aquest moment ja hi ha ha més de deu mil entrades venudes, assegura l'organització.

Entre les primeres atraccions confirmades hi ha alguns números guanyadors en festivals de circ internacionals. De Rússia, es podrà veure el Premi plata, Prolipin Acrobatic Quartet, d'acrobàcies en grup. De xile, un número de contorsió extrema de Gino Valentino; La Troupe Grechuskin de Rússia amb combinats de salts i nou artistes que han estat premiats al Festival Internaciona de Circ Nikulin de Moscou; una jove de setze anys amb un número de força i contursió, Vladislava Naralaeva d'Ucraïna; del mateix país el clown Bilby; i d'Etiòpia, el Trio Triology.

El promotor del Festival del Circ, Genís Matabosch, remarca que "trobar 24 atraccions de primer nivell i que a, més, siguin mai vistes a Europa és un repte complicat", cada vegada més, que els portarà a visitar cinc països i nombrosos certamens. De fet, el cartell definitiu està pendent de la visita a dos festivals a la Xina.

Però abans de tancar-se la programació ja s'han venut més de deu mil entrades amb la venda anticipada, el que fa preveure que es mantindrà la fidelitat de l'espectador. Davant d'això, Matabosch ha avançat que s'ha volgut evitar que la gent es quedi a les portes de la carpa sense entrada i s'ha afegit la nova funció que serà el dilluns. En la passada edició el dissabte estaven esgotades les entrades per la gala final i l'alcaldessa, Marta Felip, recordava que es va trobar gent plorant perquè no tenia entrada. Per evitar-ho hi haurà quinze funcions (11 a públic obert i 4 per a públic escolar) a la Carpta amb una cabuda per a 2206 espectadors i un aforament de 33.090 butaques.

Últim any del vigent conveni

L'edició d'aquest festival és la darrere que se celebra amb el conveni actual amb l'Ajuntament que els garanteix una part del finançament. Mataboshc ha remarcat que l'administració aporta una quarta part, uns 143.000 euros previstos del pressupost que ronda els sis-cents mil euros. Un 12% són patrocinis privats i la resta, un 63% del taquillatge. Ha assegurat que és una "ruleta russa" perquè si "una actuació s'anulés per causa de vent, la fundació quebraria".

Per a properes edicions es farà amb una fòrmula diferent per garantir la legalitat obrint una convocatòria de subvencions a finals d'any. L'alcaldessa de Figueres ha manifestat la voluntat de continuar apostant pel festival està consolidat i al que "ara hem de portar-lo a fer-se més gran". En aquest sentit ha assegurat que, malgrat sigui el darrer any de l'actual conveni, ara "haurem de pensar, escriure i quantificar aquest futur almenys sis anys més". A més, ha recordat que s'està treballant per tenir un edifici cultural estable que ha de ser el Museu del Circ i treballant en la capitalitat de Figueres com a Ciutat del Circ pel 2018.