El Grup Especial de Desactivació d'Explosius (Gedex) de la Guàrdia Civil va detonar ahir l'obús localitzat dimarts en un jardí d'una finca del Port de la Selva.

Ho van fer ahir al migdia després de traslladar l'artefacte en un camió especial per a explosius fins a la base militar de Sant Climent Sescebes, on el van destruir. Els agents de la Guàrdia Civil van pujar de Barcelona cap a l'Empordà i abans es van desplaçar fins al lloc on es trobava l'artefacte. Després de valorar la situació i adoptar les mesures de seguretat preventives, van traslladar el projectil fins a la base militar de Sant Climent de Sescebes.Allà és on el van procedir a la seva obertura i destrucció de l'espoleta i de la càrrega explosiva.

La bomba no estava sencera i mesurava 67 centímetres de llarg i 20 de diàmetre. En concret no comptava amb la cua estabilitzadora. El tipus d'explosiu que hi havia al seu interior, segons els ?especialistes en explosius de la Guàrdia Civil, seria trilita.

Després de contemplar les seves característiques van determinar que l'artefacte era una bomba de l'aviació alemanya SC50 de les denominades vulgarment «negrillas». I que haurien llançat pels volts de l'any 1938 sobre l'Empordà.

Cal recordar que va ser un veí del Port de la Selva, en concret e propietari d'una finca privada de la zona de l'Arola qui va localitzar dimarts al matí sota terra un obús de la Guerra Civil. L'Ajuntament va avisar de la troballa la Guàrdia Civil, que va enterrar l'artefacte fins que van arribar ahir el Gedex.