L'Ajuntament de Figueres ha aprovat una modificació de l'ordenança de civisme i per donar resposta a les demandes de la Policia Local i les queixes de veïns «per combatre alguna forma de mendicitat que es produeix la ciutat que té més a veure amb bandes organitzades», segons el regidor de Seguretat, Pere Casellas. Es va aprovar amb els vots de tots els grups, excepte la CUP.

Queda prohibit dormir en espais públics; oferir serveis als conductors, assetjar els ciutadans; o la mendicitat amb menors, entre altres. La policia podrà actuar per fer intervenir els serveis socials quan calgui en persones que dormen al carrer o requisar els béns obtinguts amb la mendicitat, entre altres mesures.

El regidor Pere Casellas va explicar que en alguns casos són activitats més de bandes que de mendicitat, malgrat que no són un excessiu nombre de persones que actuen. També es donen casos de persones concretes que coaccionen o insulten conductors i ha generat moltes queixes en els darrers mesos.

Casellas va remarcar que es vetllarà pels casos de menors i per salvaguardar el dret a transitar sense ser pertorbats. Però també va avançar algunes iniciatives que s'esperen engegar per atendre casos de pobresa extrema o situacions personals complicades.

Des de Ciutadans, el PP i ERC van evidenciar que la modificació de l'ordenança pretén resoldre un problema i unes queixes però van demanar treballar també actuar des dels serveis socials. El regidor de la CUP, Lluís Armengol, va considerar innecessària la modificació perquè els canvis «es redueixen a intervenir un got a un mendicant», o penalitzar amb fins a 750 euros la mendicitat amb coacció.