Figueres anuncia que té a punt una proposta de pla estratègic per al barri de Sant Joan que presentarà a la resta de formacions la setmana vinent. Si s'accepta per totes les parts se signaria un acord per impulsar-ho i així resoldre les històriques problemàtiques al sector. L'anunci el feia al ple de dijous el regidor de Seguretat Pere Casellas davant els retrets del PP, que constatava que la comissió de seguiment del barri no es reuneix des de fa vuit mesos.

«El dia 9 farà vuit mesos que la comissió del barri Sant Joan es va reunir». Ho deia el regidor del PP Diego Borrego afegint que «es va fer la foto» i ningú més s'ha reunit ni s'ha informat de res. És la periodicitat habitual d'una comissió que abans de l'última reunió també feia un any que no s'havia convocat.

«Organitzar tres visites als consellers», «pagar trenta-cinc euros l'hora als policies perquè patrullin a peu quan hauria de ser la seva obligació», «i un manifest molt maco i res més». Aquesta és la visió del que s'ha fet que té el regidor popular a qui assegura no s'ha informat de res en els darrers vuit mesos malgrat haver-se signat «un manifest molt maco» per sumar totes les forces polítiques en consens per a la transformació del barri.

Mentrestant, al sector continua generant problemàtiques als mateixos veïns que hi resideixen, la majoria d'ètnia gitana, i als barris del voltant, diu Borrego. «Vostès creuen que amb la propera reunió de dues hores podran informar de tot el que s'ha d'informar, no consideren que no és un assumpte prou important» i aportava un diari del 25 de gener de 1989 on ja es parlava de la problemàtica del barri i de resoldre-ho.

Borrego creu que hi ha d'haver «un barri integrat a la ciutat, que quan algú passegi no li tirin pedres, que els veïns de Llers puguin passar sense que se'ls tirin a sobre el cotxe», deia. El regidor Pere Casellas va respondre a les crítiques manifestant que la comissió no s'havia reunit però que s'ha fet molta feina.

I va avançar que «la setmana vinent tindrem una proposta d'acord i el pla estratègic». Una vegada analitzat es passarà als tècnics i posteriorment està prevista convocar la comissió del barri. «Tindran tota la informació perquè puguem signar aquest acord», va dir Casellas. La comissió està integrada per membres de la comunitat gitana, representants polítics, tècnics i els cossos policials. L'objectiu és treballar de forma conjunta.

A la reunió del març es va proposar la signatura d'un pacte de ciutat per un pla de barris especial. La idea és que el departament de Territori s'impliqui per liderar un pla de barris especial a la zona. Un mes després es produïa un tiroteig, un nou incident.

Pla integral per Sant Joan

Al mes de juny la Generalitat es va comprometre a tirar endavant l'esperat pla urbanístic integral per Sant Joan i el Culubret. D'aquí hauria sorgit la primera proposta que podria presentar-se la setmana vinent. Però a banda d'això, el regidor de Seguretat assegura que es porten a terme diverses actuacions per part de les associacions i dels cossos policials per anar millorant la situació als barris.

Per exemple, segons va informar, la Generalitat està buscant un mediador perquè la persona que habitualment fa aquesta feina a Girona no sembla la més adequada. Guàrdia Urbana i Mossos porten a terme controls diaris, també es fan controls de velocitat i s'està parlant amb els serveis urbans per respondre a una petició dels veïns perquè la màquina de netejar torni a passar pels carrers. A més, Casellas assegura que «s'han acabat els talls de llum al carrer Ramon y Cajal», pel regidor, un exemple que la feina realitzada obté els seus fruits.