L'Arixu Comarcla de Figueres ha incorporat documentació de la desapareguda "Caja de Ahorros y Monte de Piedad del Ampurdán" (1884-1915) fusionada amb la Caixa de Pensions.Va ser constituïda per un grup significat de catòlics, conservadors i propietaris de Figueres que van sol.licitar al rei Alfons XII el permís necessari. La documentació són principalment els comptes de figuerencs i els d'una obra social per als pobres, "Gota de llet".

La caixa es va fusionar el 1916 amb la "Caja de Pensiones para Vejez y de Ahorro de Catalunya y Baleares" -avui CaixaBank- amb 703 impositors i un capital de 287.349 pessetes. Un total de dotze llibres s'han ingressat a l'arxiu per a la seva consulte lliure i es preveu la reproducció digital, així com difondre les reproduccions en una pàgina web o en altres activitats de difusió cultural que l'Arxiu pugui realitzar en un futur.

La directora de l'arxiu, Erika Serna, ha explicat que aquest fons suposa, "´l'ingrés de mig metre lineal de documentació amb dotze llibres de grans dimensions que formaven part d'aquest fons". Els llibres majors indiquen, diu Serna, "els estats comptables de cada titular de dipòsits, llibreta o compte, a l'entitat". S'hi poden veure els moviments diaris, ingressos o reintegraments.

De l'any 1908 hi ha balanços en els que apareixen "com a consellers Carles Fages de Perramon, que havia estat un dels fundadors, al costat del marquès de la Torre que feia les funcions del president, Tomàs Roger, Lluís de Pagès, Josep Pont, Rafel Jordà, Marià Baig, Josep Junyer, Frederic Fina i altres".

Una de els primers activitats, com a obra social, va ser l'anomenada 'gota de llet' que repartien entre els necessitats de la ciutat.

El conveni es va signar dijous entre el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Ferran Roquer, i el director de l'Àrea de Negoci Empordà de CaixaBank, Frances-Xavier Ponsatí.

El conveni de cessió implica que l'Arxiu Comarcal haurà de mantenir el fons, no dividir-lo, procedir a la seva organització i a l'elaboració dels instruments de descripció per a facilitar-ne la consulta i difusió. La seva consulta és lliure i es preveu la reproducció digital així com difondre les reproduccions en una pàgina web o en altres activitats de difusió cultural que l'Arxiu Comarcal pugui realitzar en el futur.