Vilafant aplicarà un recàrrec del 50% el preu de l'IBI dels habitatges desocupats que estiguin en mans d'entitats bancàries. És una de les mesures de la modificació de les ordenances fiscals pel 2017, en aquest cas per promoure que es posin al mercat. En canvi, a les families en situació vulnerable se'ls donarà una subvenció per pagar l'impost.

L'IBI i l'impost d'Activitats Econòmiques són dos dels impostos on s'apliquen alguns canvis per ajudar a les families necessitades. Una de les maneres és intentar que els bancs comencin a moure les vivendes que tenen i mantenen desocupades. Tindran un recàrrec del 50% si mantenen els habitatges de Vilafant desocupats, segons l'Ajuntament, "amb la finalitat que es posin al mercat".

A Vilafant, com a altres poblacions, hi ha nombroses vivendes buides, una gran part en mans dels bancs que generen diverses problemàtiques. Justament un grup de pisos va ser ocupat per persones procedents de Figueres, d'un bloc desallotjat que també està en mans d'una entitat bancària.

Per a les persones necessitades, seguint els informes que elaborin Serveis Socials, hi haurà ajuts per a pagar l'BI. Les ajudes seran viarables depenent de les situacions de les families.

D'altra banda, les persones aturades i professionals que iniciïn una activitat empresarial al poble, estaran exempts de pagar la llicència d'activitats econòmiques i es bonificarà el 50% de l'impost sobre noves activitats empresarials, durant els primers cinc anys. També es bonificarà l'impost de vehicles impulsats per gas i la reducció d'aquest, en el cas de vehicles híbrids.

El regidor d'hisenda Francesc Gaspar, va destacar que l'Ajuntament continua aplicant polítiques fiscals que salvaguardin els interessos dels ciutadans de Vilafant. Segons Gaspar, tot i la hipotètica millora econòmica, encara hi ha moltes famílies al poble que ho passen malament per arribar a final de mes i per això es continuarà treballant, per ajudar els veïns que ho necessitin.

Les ordenances es van aprovar al darrer ple amb els vots a favor del PSC i ERC, mentre que CiU i PP van abstenir-se. El govern remarca que s'han treballat amb tota l'oposició