Conèixer el Teatre Jardí des de dins

Figueres ha organitzat un cicle de converses amb personatges de l'escena catalana per commemorar-ne el centenari

14.11.2016 | 07:10
Salvador Torres, Txe Arana, Marta Felip i Alfons Martínez, al teatre.

L'Ajuntament de Figueres ha organitzat un cicle de «converses» amb personatges destacats de l'escena teatral catalana per donar a conèixer al públic el «teatre» des de dins. Per això, es posarà una grada amb capacitat per a 200 persones damunt de l'escenari del Teatre Jardí perquè els espectadors puguin parlar directament amb actors com Francesc Orella o directors com el del Teatre Nacional de Catalunya, Xavier Albertí, i Joan Ollé. També es faran visites guiades a l'edifici i tot plegat servirà per commemorar el centenari de la seva construcció el 1916.
«Podíem haver fet el que ja es va fer l'any 1991 i que està recopilat en un llibre recordant la construcció de l'edifici però volíem anar més enllà i vam trobar que era una bona excusa per parlar del teatre», assegura el regidor de Cultura, Alfons Martínez. En el mateix sentit es va expressar l'alcaldessa, Marta Felip, a la presentació dels actes. «Podíem haver optat per la via de celebrar el continent i no el contingut però vam optar per l'altra», va explicar. Per això, es va encarregar a l'actriu Txe Arana la coordinació dels actes.
El cicle de xerrades s'iniciarà el proper 21 de novembre i s'allargaran fins a 25. Durant aquells dies i a les set de la tarda el cap tècnic de l'equipament, Jaume Alsina, oferirà un tour per l'edifici amb l'objectiu de donar-lo a conèixer des de dins. El primer dels convidats serà Orella, ara molt popular pel seu paper protagonista a la sèrie Merlí de TV3, a qui els assistents podran conèixer de primera mà i participar en una entrevista que es farà a les vuit del vespre. Abans, però, a les dotze del migdia del dilluns 21 de novembre es farà un «vermut» trobada amb els tècnics del teatre amb l'objectiu de parlar sobre l'ofici. L'endemà, a les vuit del vespre, es parlarà sobre el poder del Teatre de la mà del director artístic del Teatre Nacional de Catalunya, Xavier Albertí, i del director teatral Joan Ollé. Per al dia 23 s'ha programat una conversa amb les actrius, escriptores i directores Àngels Bassa, Tena Busquets, Magda Puyo, Elisenda Roca i Marga Troguet. La xerrada girarà entorn de les dones al teatre. El dijous a les vuit serà el torn dels coneguts actors David Bagés i Marc Martínez, on abordaran les «connexions» que s'estableixen a escena. Una hora després, s'ha programat una cita amb la «gent de teatre de Figueres». La trobada, que serà moderada per Xavier Valentí, busca unir companyies, actors, directors, tècnics i «teatreaddictes» per explicar anècdotes, recordar moments i fer una fotografia del moment actual. Finalment, el divendres també a les vuit del vespre es parlarà dels nous talents que estan liderant la direcció de la dramatúrgia catalana. Per fer-ho es comptarà amb la presència de Jordi Casanovas, Pau Miró i Iván Morales.
«No volíem xerrades tècniques sinó apropar al públic l'energia del teatre per això hi haurà aquesta setmana que ofereix sentir a parlar del teatre a través de personatges molts destacats de l'escena catalana», va assegurar Arana.

L'obra a la platea, pendent
De moment, no es preveuen més actes de commemoració del centenari tot i que el Govern admet que cal una reforma a la platea, que estava prevista per aquest any però que es va decidir ajornar. En aquest sentit, Felip va dir que la intenció és que l'any vinent hi hagi finançament almenys pel projecte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema