La policia ha atrapat a Saragossa el lladre dels Tous que el 18 d'agost del 2015 va fugir del país després de protagonitzar una persecució a alta velocitat quan els Mossos d'Esquadra el volien detenir per assaltar un xalet a Calonge, al Baix Empordà.

La investigació apunta que Arsim Blaku està relacionat amb una onada de robatoris comesos a cases de les comarques gironines. Li atribueixen fins a sis assalts perpetrats entre el 19 de juny del 2015 i el 18 d'agost a habitatges de Platja d'Aro, Calonge, Palau-Saverdera i Garriguella. Després de passar a disposició judicial, el Jutjat d'instrucció 2 de Sant Feliu de Guíxols ha decretat presó provisional. En alguns dels assalts Blaku va actuar amb un còmplice, Eglantin Nikolli, a qui la policia ja va enxampar a Grècia i el jutjat va enviar a presó el març passat.

Arsim Blaku és també un dels presumptes autors de l'assalt a casa els Tous a l'urbanització Pineda de Bages el desembre del 2006 i estava fugit des de l'agost passat. El seu còmplice, Eglantin Nikolli, havia caigut mesos abans a Grècia. Segons la investigació, l'estiu del 2015 els dos sospitosos es van especialitzar en robar a cases d'urbanitzacions de les comarques gironines.

Durant els mesos de juny i juliol de l'any passat, els Mossos d'Esquadra van detectar un "augment considerable" de robatoris al Baix Empordà, alguns dels quals perpetrats amb el mateix 'modus operandi'. Els lladres solien escollir com a objectius habitatges aïllats i cometien els robatoris entre les vuit i les dotze de la nit. Vigilaven les cases i hi entraven a robar quan els propietaris no hi eren. La Unitat Territorial d'Investigació va obrir una investigació, que va estrènyer el cercle al voltant dels dos sospitosos.

El jutjat d'instrucció que ha assumit la investigació del cas considera que els dos lladres són els autors d'un robatori en una casa de Castell-Platja d'Aro el 19 de juny, l'assalt d'un habitatge de la urbanització Mas Pallí de Calonge el 23 de juny i el robatori, el mateix dia, en un xalet de la urbanització Mas Nou de Platja d'Aro. En aquest darrer robatori, els lladres van entrar pensant que no hi havia ningú a casa però no era així. El propietari va alertar els Mossos d'Esquadra immediatament i van evitar que els assaltants accedissin a la caixa forta.

Després d'aquest últim cop frustrat, i en veure's perseguit per la policia, Nikolli va fugir del país. Amb el seu còmplice fora del país, Blaku va continuar actuant. Els investigadors el relacionen amb tres assalts més: a Palau-saverdera el 7 d'agost, a Garriguella el 16 d'agost i l'últim a Calonge el 18 d'agost.

Els Mossos d'Esquadra van muntar un dispositiu policial per detenir-lo després d'aquest darrer robatori. Com que ja feia temps que l'investigaven, els agents li trepitjaven els talons i l'esperaven a l'alçada de Celrà (Gironès), on van mobilitzar patrulles i efectius de l'ARRO per detenir-lo. El sospitós, però, va envestir un dels vehicles, va aconseguir posar el seu cotxe sobre dues rodes i va emprendre la fugida a gran velocitat en direcció a la Pera.

Fuig a França

Finalment, els mossos li van perdre la pista. Més tard van localitzar el vehicle, abandonat, a Púbol, i part del botí que havia robat a Ullastret. Els investigadors van resseguir el recorregut de Blaku des de Púbol fins a Flaçà, Peralada, Empuriabrava i, finalment, França, on va desaparèixer. Des d'aleshores, Blaku (d'origen kosovar) era fugitiu i el jutjat de Sant Feliu de Guíxols havia dictat una ordre europea de detenció i entrega.

La policia l'ha atrapat a Saragossa, on sospiten que va cometre un altre robatori. Aquest divendres ha passat a disposició judicial al Jutjat d'instrucció número 2 de Sant Feliu de Guíxols, que ha ratificat la presó provisional. El jutjat li atribueix un delicte continuat de robatori amb força en casa habitada pel qual Blaku es podria enfrontar a una pena de fins a 7 anys mig de presó.

El fiscal Víctor Pillado ha demanat que no el deixin en llibertat perquè considera que hi ha un alt risc de reiteració delictiva perquè Blaku suma tres detencions de la Guàrdia Civil, deu de la policia estatal i set dels Mossos d'Esquadra, majoritàriament per robatoris. Segons el fiscal, això només es pot atribuir a un "veritable delinqüent patrimonial" que, en cas de ser deixat en llibertat, tornaria a delinquir.

La fiscalia també demanava per a Arsim Blaku una pena de més de 7 anys de presó per la seva suposada participació, l'any 2006, en l'assalt a casa dels Tous. En aquell robatori, un dels lladres va morir abatut a trets pel gendre dels joiers.