L´Ajuntament de Figueres ha tancat la Comissió consultiva i participativa per a l´ànalisi del model de l´Embarraca´t després que l´ens elaborés un informe inicial i continua pendent de definir com haurà de ser la celebració a partir d´ara. Fonts municipals asseguren que era l´objectiu de l´ens i que a partir d´aquest primer document es treballarà per concretar les accions que s´hauran de fer.

Fa temps que entitats i diversos sectors reclamen un replantejament de model i, fins i tot, es va crear una plataforma i es van fer concentracions per reclamar, entre altres coses, un canvi d´ubicació per apropar la celebració al centre de la ciutat.

La proposta de creació d´aquest òrgan es va portar al ple al novembre de 2014 amb la intenció que fes l´anàlisi abans de l´estiu de 2015. Malgrat això, els treballs no es van completar i, un any després, es va decidir crear novament un òrgan amb les mateixes funcions els membres del qual no es van nomenar fins al febrer d´aquest any.

Des d´aleshores i fins a l´octubre, la comissió s´ha reunit en cinc ocasions i, finalment, va acordar un document de consens en el qual es determina que «abans de decidir quin és el millor emplaçament per al nou model hem de dissenyar i planificar un model d´èxit que permeti compatibilitzar els diferents interessos en joc com són l´afluència de gent, la seguretat, l´harmonització de l´oci amb el descans veïnal o la proximitat amb la ciutat».

A més, insisteixen en el document, «cal que en la reflexió s´hi incorporin nous actors que hi tinguin veu, col·lectius que fins ara no n´han tingut» i que «les entitats adjudicatàries de barraca s´avinguin a tenir fiscalitzats tant en els ingressos que realitzen com en el retorn que aquesta ingressos generen en la ciutadania».

També consideren que s´han de canviar els criteris per a l´adjudicació d´estands així com la programació de la festa que «d´uns anys ençà no es representativa de la ciutadania ni és una programació de festa major». En aquest sentit, es qüestiona el mecanisme de presa de decisions pel que fa a l´elecció dels grups i la representativitat de les entitats que les escullen.

Des del Govern diuen que aquest és el primer pas i que es treballarà per dissenyar com ha de ser el nou Embarraca´t. Tot apunta, però, que aquesta edició continuarà igual.