L'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà ha incorporat un nou fons patrimonial familiar amb documentació des del segle XVIII fins avui. Els actuals descendents, la família Trías-Balot, ha fet entrega de la documentació que està composta de diversos plecs de documents corresponents a l'activitat professional de Nicanor Trías com a administrador de patrimonis i procurador, així com una col·lecció impresa de goigs (1747-1986), entre altres.

L'arxivera comarcal, Erika Serna, destaca del conjunt de documents, «un magnífic llibre mestre de 1712, amb una bella diligència d'apertura en color, del botiguer de Figueres, Francesc Bosch, i la seva dona, Clara Muní, de roses». També hi ha una col·lecció de cromos i estampes antigues. La família estava emparentada amb el dramaturg, novel·lista i poeta català, Josep Vancells Marquès, de la Bisbal d'Empordà (1842-1916). Es conserven en aquest fons exemplars de diaris on ell havia publicat poesia i crítiques literàries amb anotacions personals seves, explica l'arxivera.

La historiadora ha explicat respecte la nissaga Trías que es troba documentada durant el segle XVIII com a sastres durant quatre generacions a Maià de Moncal i Avinyonet de Puigventós, i posteriorment van passar a residir a Terrades. A Figueres, Nicanor Trias no va seguir la tradició familiar. Va estudiar dret i es va casar amb Maria Balot Vila, de Peralada, on van passar a residir. Va fer d'administrador de finques del marquès de Camps. La seva dona era neboda de Josep Vancells.