Els Serveis Territorials de Benestar Social a Girona han fet saber a l´Ajuntament de Figueres que no tenen pressupost per a la construcció de la segona residència per a gent gran projectada a la ciutat i que, de moment, no hi ha data per a que això sigui possible. L´anunci del projecte es va fer al 2012 tot i que no va ser fins al 2013 quan es va mostrar, fins i tot, una imatge virtual i el Govern municipal va fer una modificació del planejament per a fer-ho possible. La previsió inicial era que estigués construïda al sector Fages de Climent (al barri del Poble Nou) al 2015.

La capital altempordanesa, amb una població de més de 45.000 habitants, només disposa d´una residència pública, la dels Arcs. Fa quatre anys, es va fer pública la voluntat de fer un nou centre i uns mesos després s´anunciava que Ajuntament i Generalitat hi estaven treballant de manera ferma.

Les administracions projectaven un edifici de planta baixa més tres pisos i s´havia d´edificar al costat d´una promoció de pisos de protecció oficial ja existent. Havia de tenir capacitat per a unes 120 persones (90 de les quals serien concertades i la resta privades) i es preveia que entrés en funcionament l´any passat.

Per a fer-ho possible, l´Ajuntament es va adherir al Consorci d´acció Social de catalunya (a qui es va aprovar encarregar el projecte) i va tramitar un canvi al planejament perquè, tot i que el solar estava qualificat com a equipament públic, la modificació permetia augmentar-ne l´edificabilitat i fer més gran el nou centre. Segons va explicar l´alcaldessa, Marta Felip, hi hava un compromís verbal i la intenció era que l´equipament fós de titularitat pública tot i que es gestionaria a través d´una concessió perquè un privat n´assumís la construcció i gestió.

Més places però no centres

Les finances públiques, però, no permetran que el projecte sigui una realitat. Almenys a curt termini. Segons fonts municipals, la generalitat els ha fet saber que no disposen de pressupost per a la creació de noves places. Per això i per a compensar-ho, argumenten que el que estan fent ara és crear-ne més de públiques en residències concertades. Per tant, des de l´Ajuntament asseguren que per ara no tenen cap data sobre la taula.