Portbou adequarà un camí alternatiu per arribar fins al port on, en cas de temporals, l'onatge suposa un alt risc. Territori ha aprovat l'informe d'impacte ambiental del projece per recuperar un antic camí. És un corriol que uneix l'antiga N-260 passant pel cementiri i baixant la muntanya fins al port. Serà un camí de 354 metres de longitud i 2,5 d'amplada que es perllongarà fins a la plataforma del port esportiu. A banda de ser un itinerari per a vianants, també ha de permetre l'evacuació segura del port esportiu en cas de no poder circular pel camí actual.

El projecte parteix de l'existència d'un camí que uneix l'antiga carretera N-260 que creua la població i l'indret conegut com a Vinya d'en Xirau. Actualment el camí és un corriol que s'adaptarà i perllongarà fins a la plataforma del port esportiu com a itinerari circular de vianants. Enllaçarà el nucli urbà amb el monument-memorial a Walter Benjamin, el cementiri, el mirador del Claper, el port i el passeig marítim. La millora permetrà l'evacuació segura del port esportiu quan un temporal faci perillós el camí d'accés habitual que voreja el litoral amb un pas petit. El trànsit de vehicles motoritzats es limitarà als autoritzats i a situacions extraordinàries.

Un espai protegit

El nou camí transcorrerà per un terreny de fort pendent dins l'espai protegit Xarxa Natura 2000, zona especial de conservació (ZEC), i zona especial de protecció de les aus (ZEPA) de l'Albera. Per minimitzar el seu impacte, s'adoptaran diverses mesures correctores entre les que destaquen la construcció i restitució de murets de pedra seca que faran la funció de talussos; plantació d'espècies adaptades a sòls pedregosos; adequació de punts d'observació paisatgística i solucions de bioenginyeria per a la protecció com ara estesa de terra vegetal, col·locació de geomalles i hidrosembra.

Per altra banda, es preveu col·locar paviment de formigó tintat amb òxids de ferro per compensar la inclinació del terreny. També s'instal·laran diversos elements de mobiliari urbà i de senyalització dels valors naturals, paisatgístics i culturals.

La ponència ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat ha aprovat l'informe d'impacte ambiental del projecte que ha promogut el Consorci Port de Portbou i tramitat per l'Ajuntament. El projecte preveu mesures per minimitzar l'impacte ambiental atès que l'espai està protegit.