g. tubert

n Aprendre que és l'electricitat, com funciona i ser conscients del que va costar en el seu dia aconseguir-la. Aquests són alguns dels principals objectius que persegueixen els tallers que ofereix el Museu de l'Electricitat de Figueres i la fundació Endesa Educa. El centre, amb un dels fons més importants sobre el procés d'electrificació, va obrir portes al juny de 2014 i des d'aleshores ha rebut un miler de visitants. Entre la seva demanda, hi ha sobretot centres educatius. En la seva majoria d'estudiants d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, però ara també n'ofereixen per a infants de manera adaptada a les seves necessitats, com el que estan fent nens d'entre tres i sis anys del centre Imagina Kids, guanyador del premi Emprenedors aquest any pel seu projecte innovador que promou la creativitat dels més petits.

Què encén la bombeta?

«Quin d'aquests materials creieu que farà encendre la bombeta?», els pregunta l'Antonio, membre de l'equip del fons històric de la fundació, mentre els nens estan en rotllana esperant el seu torn. Aquesta és la segona vegada que aquest grup de nens d'edats tan reduïdes visiten l'espai. Ho van fer també l'any passat però aleshores se'ls va explicar el procés d'electrificació a través d'una representació amb titelles.

Ara, el taller ha volgut anar més enllà: se'ls ensenya a fer llum, a fer calor, a fer moure un objecte o, fins i tot, a fer funcionar una ràdio. I tot plegat a través de l'experimentació, que és el que busca precisament aquesta iniciativa educativa pionera a la ciutat i que s'ha creat específicament per a aquest centre educatiu de la ciutat. Encara els queda una tercera visita on s'aprofundirà en les fons d'energia.

L'objectiu és sobretot que els infants aprenguin què és aquest procés tant quotidià i, a la vegada, entenguin totes les dificultats que hi va haver en el procés per arribar fins on som avui.

Aquest no és l'únic projecte educatiu que té en marxa Endesa Educa. També han endegat un projecte a la zona oest de Figueres en el marc de l'anomenat Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC) que s'hi realitza amb joves d'ètnia gitana amb risc d'exclusió social.