El macrooperatiu contra les falsificacions a la Jonquera i el Pertús ha tingut els seus efectes: els comerços estan tancats i no hi ha data perquè obrin. La jutgessa de Figueres està acceptant la demanda que han fet els investigadors, que passa per clausurar els comerços inspeccionats on aquest dimarts es van trobar molts productes falsificats, segons fonts de la investigació. La imatge d'ahir, de botigues amb cartells de clausura judicial es podria allargar.

La gran quantitat de material provoca que els agents actuants -Policia Nacional i Servei de Vigilància Duanera, a més de policia portuguesa- no hagin pogut tancar les diligències i per tant l'operatiu encara es dóna per obert. I és que en els magatzems del Servei de Vigilància Duanera s'hi acumulen tones de roba falsificada procedent de la Xina, França i Portugal. Fonts properes a la investisgació asseguren que és l'operatiu policial que haurà permès comissar més tones de roba falsificada vist fins ara a Catalunya.

Des d'ahir i fins avui està previst que la cinquantena de persones que han estat detingudes durant l'operatiu policial internacional passin a disposició judicial al jutjat d'instrucció número 2 de Figueres. La majoria d'aquestes persones són ciutadans marroquins, ques estan acusats de delictes de pertinença a organització criminal, contra la propietat industrial per falsificar productes i per blanqueig de capitals.

L'operació tenia com a objectiu un grup criminal que importa i ven roba falsificada, procedent de França, Portugal i la Xina, i que es calcula que hauria blanquejat nou milions d'euros en tres anys.

La cúpula de l'organització estava estructurada de tal manera que hi havia tres caps i dos sotsacaps. Els tres capitosots vivien per la zona de Figueres. Està previst que demà passin a disposició judicial.

Durant l'operatiu es van fer un total de 38 escorcolls, tots el dilluns i de forma simultània per evitar així que els investigats es comuniquessin entre ells. La majoria de la cinquantena de detinguts han estat a la Jonquera, tot i que un es va fer a Sitges, on es va inspeccionar un local. A Roses també es va escorcollar un magatzem i, a banda dels detinguts, la Policia Nacional està interrogant a les seves comissaries a d'altres possibles implicats en la trama.

Revocar les llicències

Des de l'Ajuntament, l'alcaldessa Sonia Martínez va assegurar ahir que ells donen suport a l'operatiu i va assegurar que les úniques llicències que ells podran revocar són «les d'ocupació de via pública, que és el que és competència de l'Ajuntament». El consistori ja està estudiant que cal fer jurídicament per poder frenar les llicències, que consistirà a pressionar les altres administracions.

Martínez diu que el consistori està «satisfet perquè fa molt de temps que lluitem a través de les eines que té un ajuntament» i recorda que aquest tipus de comerços el que feien era una «competència deslleial als comerciants». L'alcaldessa espera que gràcies al tancament d'aquestes botigues amb mercaderia falsificada, els comerciants del poble puguin «tenir un tancament de temporada més bo» i recorda que el passat ja va ser dolent arran dels atemptats de París.

L'associació de comerciants de la Jonquera va assegurar que el macrooperatiu feia temps que s'esperava, ja que el consideren absolutament necessari. El seu president, Bruno Comas, va explicar a ACN que fa anys que la situació anava «de mal en pitjor» perquè aquesta mena de botigues, al marge de la llei, havien proliferat al municipi.

Més de 100 comerços

«Fins ahir -dimarts-, en teníem comptabilitzats fins a 110 comerços estranys, que s'havien convertit en una xacra». I va afegir, «estem parlant de situacions flagrants; confiem que, com a mínim, ara la policia hagi enviat un missatge clar», va subratllar i va afegir que «no estem parlant de dues o tres botigues que venien falsificacions, sinó pràcticament d'un poble sencer».