La plataforma Mou-te en bici ha demanat exercir l'acusació popular contra el conductor drogat que va envestir mortalment un ciclista a Roses. Aquesta és la primera vegada que una entitat que agrupa usuaris de la bicicleta tira endavant una acció judicial com aquesta. El seu president, Xavier Corominas, assegura que la decisió respon a dos objectius. Per una banda, fer palès que el conductor va cometre «un acte criminal» i conscienciar sobre els riscos que pateixen molts ciclistes quan surten a fer carretera. I, de l'altra, reclamar que s'endureixi el Codi Penal perquè qualsevol imprudència contra un ciclista es consideri delicte.

«És escandalós que aquells casos en què no hi ha alcohol i drogues, o que la víctima no pateixi danys greus o perdi la vida, quedin fora de la via penal», critica l'advocat de l'entitat, Antoni Sant.

Mou-te en bici ja ha entrat als jutjats de Figueres la petició per ser acusació popular en el cas, i ara espera que li autoritzin. Després de rebre el vistiplau de la família de la víctima, que viu a Bèlgica, la plataforma ha decidit fer el pas per fer visible que «actes criminals» com aquest no poden saldar-se amb condemnes mínimes.

L'accident mortal va tenir lloc el passat 9 d'octubre a Roses, a la carretera de Canyelles Petites. La víctima, un home de 61 anys, anava en bicicleta per la carretera quan un Porsche Cayenne el va envestir per darrere. El conductor, un francès de 38 anys, havia ingerit cocaïna i anava a velocitat excessiva. «Circulava gairebé a més del doble de la permesa, que en aquell tram era de 40 quilòmetres per hora», ha precisat l'advocat de Mou-te en bici. A conseqüència de l'envestida, la víctima va morir a l'acte. «El va matar el xoc contra el capó i el parabrises, però després de sortir projectat, el casc li va quedar, literalment, desintegrat», ha subratllat Antoni Sant, que ha afegit que «a més, entre les proves que s'han aportat al cas, hi ha les imatges d'una càmera de seguretat propera als fets».

Càstig exemplar

El president de la plataforma assegura que l'accident a Roses és l'exemple «d'una conducció temerària, negligent i irresponsable que constitueix un acte criminal». Per això, Corominas explica que han decidit personar-se com a acusació popular per demanar un càstig exemplar. «Allò que volem és que quan algú vegi un ciclista, sàpiga que el primer que ha de fer és frenar» i recorda que «s'ha de deixar un metre i mig de distància com a mínim entre el cotxe i la bicicleta».

Per la seva banda, el president de la Federació d'Entitats de la Mobilitat en Bicicleta a Catalunya (FEM BICI), Benjamí Aguilar, explica que, personant-se com a acusació popular, Mou-te en bici «ha fet un pas endavant» en la defensa dels drets dels ciclistes. «Moure'ns en bicicleta per les nostres ciutats i carreteres és un dret que ha de prevaldre i ha de ser més ben considerat», concreta Aguilar.

Tant Mou-te en bici com FEM BICI reclamen endurir el Codi Penal perquè sostenen que és «massa feble» per castigar les imprudències dels conductors. En el cas de l'accident de Roses, l'infractor s'enfronta a una pena de fins a 4 anys de presó pels delictes d'homicidi imprudent i contra la seguretat viària (per trobar-se sota els efectes de la cocaïna). L'última reforma del Codi Penal va «expulsar» moltes imprudències que s'haurien de qualificar com a delicte, asseguren, i que «només es qualifiquen com a delicte aquelles imprudències amb resultat molt greu i on hi hagi lesions gravíssimes». «Moltíssimes» altres conductes «pràcticament iguals» a les de l'accident de Roses queden fora de la via penal perquè la víctima no perd la vida, o bé no hi ha drogues pel mig, diu.

Més carrils bici i límit a 30 km/h

Mou-te en bici també ha avançat que la plataforma vol instal·lar una bicicleta blanca al punt de la carretera de Roses on va perdre la vida el ciclista (com ja s'ha fet a la N-141e, a la carretera de la vergonya). Reclamen també a l'administració que faci més passes per afavorir l'ús de la bicicleta i que l'educació viària s'inclogui com a matèria obligatòria a les escoles.