L’Ajuntament de Roses busca un solar a prop de l’Ajuntament per tal de construir un edifici que aculli l’arxiu municipal, que està saturat. El regidor d’Urbanisme, Carles Pàramo, va detallar al darrer ple que l’objectiu és trobar un solar a prop de l’Ajuntament. Ho va fer després que el regidor d’ERC, Joan Plana, posés de manifest que «les actuals instal·lacions, a més de ser de lloguer (amb el cost econòmic corresponent), disten molt de ser les idònies per acollir una tasca com aquesta».

Pàramo va admetre la situació i va manifestar que és «un dels temes que fa anys que ens té interessats». En aquest sentit va recordar que s’havia arribat a negociar amb els propietaris d’un solar davant la policia local per tal de fer-hi l’arxiu però un govern posterior, el 2007 amb Magda Casamitjana (PSC) al capdavant, va optar per un altre emplaçament a l’aparcament de la plaça del Teatre.

Aquesta ubicació està descartada i ara es busca de nou un solar. El regidor d’Urbanisme va detallar que el nou espai hauria de tenir uns mil metres quadrats. A més, creuen que hauria de ser en un espai a prop de l’Ajuntament per no dispersar els equipaments municipals. El regidor va avançar que hi ha algun terreny que els interessa perquè reuniria les condicions adequades. En aquest moment no disposen de cap espai de propietat municipal per poder construir l’arxiu, va dir.

Pàramo va respondre a les preguntes del regidor d’ERC Joan Plana que va demanar «posar fil a l’agulla en la construcció» d’una nova seu. A més, Plana va recordar que el mes d’octubre va fer 25 anys de la seva creació i va demanar que es fes algun tipus de reconeixement perquè «no només fa tasques d’emmagatzematge i catalogació de documentació, sinó que també fa una gran feina d’assessorament i divulgació per a l’Ajuntament que s’ha demostrat de gran valor».

L’arxiu té 1.067 metres de documentació (segons dades de 2012) que abasta des del 1277 a 2013. Està situat al número 28 del carrer de la Mainada.