La Basílica de Santa Maria de Castelló d´Empúries torna a lluir la làmpada d´aranya principal de l´altar major, del segle XIX, després d´haver estat objecte d´una intervenció completa de neteja i reparació. És la darrera actuació per preservar el patrimoni del temple. Una de les principals és la recuperació d´antics vitralls i la creació de nous.

La làmpada es va retirar el mes d´agost. Es va desmuntar per a una intervenció de neteja i reparació de tots els seus elements metàl·lics de ferro i de llautó, així com d´una revisió i reparació del cablejat elèctric i del sistema d´il·luminació, a càrrec de l´empresa especialitzada Cromats Encesa de Girona.

La intervenció ha estat promoguda per l´Ajuntament de Castelló d´Empúries i per la Parròquia de Santa Maria, i ha consistit en el desmuntatge, neteja, reparació completa i muntatge final novament in situ de la làmpada d´aranya principal que penja a la nau central de la Basílica, respectant tots els elements ornamentals i peces originals i sota la supervisió tècnica municipal durant tot el procés.

Es tracta d´una làmpada d´aranya realitzada probablement a mitjans del segle XIX i que apareix ja en les fotografies de l´àlbum Rubaudonadeu de l´interior del temple fetes pel fotògraf Josep Maria Cañellas els anys 1888 i 1889, així com en les fotografies realitzades per Valentí Fargnoli durant els anys 20 i 30 del segle XX, ha informat l´àrea de Cultura. Inicialment funcionava amb espelmes en lloc de bombetes i s´encenien manualment.

Aquesta intervenció de neteja i reparació completes de la làmpada d´aranya principal de la Basílica de Santa Maria s´afegeix a la resta d´actuacions i intervencions de neteja, restauració i reparació realitzades enguany per la Parròquia de Santa Maria i l´Ajuntament de Castelló d´Empúries de diversos béns i elements del patrimoni artístic castelloní, com ara els vitralls de les capelles de Sant Llorenç i de la Sang de la Basílica de Santa Maria.