L'alcalde de Llançà, Guillem Cusí (ERC), ha expulsat els dos regidors del PSC, Francesc Guisset i Sílvia Barris, amb qui formava Govern després que s'abstinguessin a la votació del pressupost per a l'any que ve. Cusí ha convocat per a dijous al matí una qüestió de confiança vinculada a aquesta situació però va avançar en una roda de premsa ahir que dóna per fet que hi haurà acord amb CiU i que li faran una moció de censura. En aquest sentit, diu que ambdós partits fa temps que pacten i tenen reunions «amb nocturnitat per substituir l'actual govern d'alternativa», que es va formar després de les eleccions de 2015. Per la seva banda, l'exalcalde i regidor Pere Vila (CiU) nega que hi hagi res precuinat i diu que el PSC sempre s'ha negat a un acord malgrat les converses tot i que «ara, que no s'entenen entre ells, l'escenari ha canviat». Guisset també nega les acusacions i diu que ha estat el mateix alcalde qui ha propiciat la crisi.

«Som desconeixedors dels incentius, oferiments i repartiments que s'han derivat d'aquesta dimensió però, en qualsevol cas, no podem mantenir-nos aliens davant d'aquesta premeditada evolució cap al bloqueig», va dir Cusí. En aquest sentit, va acusar Guisset d'haver-lo enganyat, de no haver participat en l'elaboració dels pressupostos tot i ser el regidor d'Hisenda i d'haver bloquejat diverses qüestions com ara l'elaboració d'una auditoria dels comptes de Vila, que va estar dotze anys a l'alcaldia.

«Els pressupostos han estat l'excusa com quan una parella vol tallar i busca qualsevol pretext per anar-se'n amb l'amant», va dir afegint que va fer el mateix amb l'auditoria, «va dir que havia perdut l'Ipad amb què treballava en les bases per convocar-la». Cusí va afirmar que, de fet, s'havien detectat presumptes irregularitats als comptes però que no podia concretar-los fins que no es fes aquesta auditoria, ara bloquejada. L'alcalde va dir que feia temps que s'ho veia venir i que, a més, era conscient de la bona sintonia entre Guisset i Vila. De fet, va insinuar que Guisset havia signat l'acord a contracor i pressionat per les bases socialistes.

Per tot plegat, dóna per fet que després de la decisió de destituir els dos edils s'acabarà de tancar el pacte i que en les properes setmanes o dies es desencadenarà una moció de censura.

El pressupost de la discòrdia

Per la seva banda, Guisset assegura que és a ell a qui van apartar de l'elaboració dels pressupostos i que «s'han dirigit des de les diferents àrees controlades per ERC». Assegura que li va comunicar fa una setmana a l'alcalde les seves discrepàncies i que tenia la voluntat d'arribar a acords però que no va ser possible. «Ell mateix ha provocat aquesta crisi. Sembla que sigui ell qui vol deixar de ser alcalde i ens culpa a nosaltres», afirma. En aquest sentit, admet que hi ha hagut trobades amb CiU i que arran de l'inici de les discrepàncies han estat les mateixes bases del partit les que els van demanar que s'hi acostessin. «Però en cap cas hi ha hagut cap acord tancat. El que està clar és que davant d'aquesta situació ara haurem d'explorar quines vies hi ha i si és possible un pacte», precisa.

En el mateix sentit s'ha pronunciat Vila assegurant que mai s'ha amagat que buscava un acord amb el PSC per treure l'alcaldia a ERC però que els socialistes sempre li han dit que no. Critica que Cusí els acusi de ser els causants d'aquesta situació que atribueix a «divisions internes». «Em sembla molt greu que el mateix regidor d'Hisenda digui que no se li ha consultat el pressupost», diu Vila. Amb tot, assegura que ara s'obre un nou escenari i que exploraran totes les possibilitats.

El Govern actual estava format per tres regidors d'ERC, dos del PSC i un d'APL. Malgrat això, les eleccions de 2015 les va guanyar CiU amb cinc edils. De fet, totes les parts han admès que durant les negociacions per formar govern s'havia pràcticament tancat un acord entre CiU i PSC però que a darrera hora tot es va decantar per un pacte a tres bandes. A l'estiu, Vila ja va dir que estava buscant els socialistes perquè creia que les coses no s'estaven fent bé.