La Guàrdia Civil ha immobilitzat a La Rioja més de 32 tones de productes químics, sanitaris i cosmètics caducats i en males condicions higiènic sanitàries que procedien de Vilamalla (Alt Empordà) i que havien de ser distribuïts a Romania, Mauritània i en mercats i basars d'Espanya.

En una nota, la Guàrdia Civil de La Rioja ha explicat que la sortida al mercat negre d'aquests productes, alguns dels quals sobrepassaven la data de caducitat diversos anys, hagués suposat un risc per a la salut dels consumidors.

Agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil a La Rioja investiguen en aquesta operació, denominada "Empicol", cinc persones com a presumptes autores d'un delicte contra la salut pública, en existir proves i evidències suficients que demostren la seva participació en la intermediació, subministrament, dipòsit i venda de productes químics, sanitaris i de cosmètica caducats.

Els implicats són una dona de 71 anys, natural i veïna de Bilbao (Biscaia); dos homes de 65 i 35 anys, nascuts a La Rioja i veïns de Calahorra; i dos homes més, de 48 i 66 anys, de nacionalitat espanyola i residents a Barcelona i Figueres (Girona).

Aquesta operació, que es desenvolupa a La Rioja i Catalunya amb la col·laboració de la conselleria de Salut del Govern de la Rioja, ha permès, fins ara, immobilitzar en una nau de Calahorra més de 32 tones de productes amb la data de caducitat àmpliament sobrepassada en anys.

Aquests productes, a més, es trobaven en deficients condicions higiènico-sanitàries que no els feia aptes i segurs per al seu ús.

La sortida al mercat d'aquest material hagués suposat un risc per a la salut dels consumidors per la seva caducitat, mal estat i perquè la majoria d'ells estaven barrejats i emmagatzemats amb diferents productes químics altament inflamables, corrosius i irritants.

Els investigadors han constatat que els productes intervinguts procedeixen d'una nau industrial ubicada a Vilamalla (Alt Empordà) i el seu trasllat fins al magatzem de Calahorra va anar a càrrec d'una empresa gestora de residus tòxics i perillosos amb seu a Barcelona.

Aquesta empresa, en comptes de gestionar els productes com a residu i procedir a la seva destrucció, els va vendre a un dels investigats, que va comptar amb la intermediació de la resta d'implicats.

Entre els articles intervinguts hi ha benes, tiretes, farmacioles, màscares quirúrgiques, pintallavis, cremes de cara, contorn d'ulls, productes de neteja de la llar, tints per a roba, llevataques, ambientadors i gomes d'enganxar.

A més, s'han realitzat inspeccions en mercats i basars de La Rioja i de províncies limítrofes que han permès localitzar, precintar i immobilitzar, en un basar de Bilbao, una gran quantitat articles de cosmètica caducats que van ser venuts per la investigada al propietari de l'establiment.

Contra diversos dels implicats també s'han tramitat diferents infraccions administratives d'acord amb les lleis de residus i sòls contaminats i de Protecció del Medi Ambient de La Rioja; del reglament europeu sobre els productes cosmètics i del reial decret d'emmagatzematge de productes químics.