Els veïns de Bàscara no volen vendre l'edifici de l'Ajuntament per tal de reduir el deute del poble. Aquest és el resultat que ha sortit després de la consulta realitzada avui i on es preguntava als habitants del municipi quina era la seva opinió al respecte. El «no» s'ha imposat amb 184 vots davant dels 72 que han votat que «sí», 4 vots en nul i 10 abstencions.

De les 857 persones que estaven cridades a votar, només han anat 270, un nombre que suposa un 31,5 % del cens total. Segons l'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina (ERC), el resultat «ha estat l'esperat» i no hi havia «massa sorpresa». Malgrat tot, el batlle ha lamentat «la poca participació de la gent» perquè segons la seva opinió era «un tema important».

Des de les deu del matí els veïns de Bàscara votaven per decidir si volen vendre's l'edifici de l'Ajuntament, i d'aquesta manera reduir el deute que té el poble. Narcís Saurina recordava que el resultat només seria vinculant en cas que fos negatiu. «Si els veïns diuen que es volen vendre l'edifici, ho farem si no ens queda cap altra fórmula per tirar endavant», ha comentat. L'única mesa habilitada per votar estava situada al mateix consistori i durant les tres primeres hores ja s'hi havia acostat més del 10 % dels veïns amb dret a vot. L'equip de govern actual calculava poder eixugar un 40 % de deute amb la venda de l'edifici consistorial.

El degoteig de veïns de Bàscara que han anat passant pel consistori alt-empordanès ha estat constant. Aquest diumenge els ciutadans d'aquesta vila de prop de 1.000 habitants havien de decidir si volen que l'Ajuntament vengui l'edifici on treballa o no. La voluntat del consistori era no haver-ho de fer, però l'alcalde, ha declarat que ho han plantejat perquè els «permetria ingressar un milió i mig d'euros, per pagar factures urgents, i guanyar uns anys per buscar fonts de finançament».

Una d'aquestes fonts té a veure amb la construcció d'un polígon industrial en una zona propera a Orriols. Saurina explica que han aconseguit arribar a un acord amb el propietari i explica que poder tirar endavant el projecte «és clau» per tenir més ingressos i el polígon ofereix «bones possibilitats».

Saurina ha reconegut que el deute que té el poble és «monstruós» i assegura que en l'últim exercici van tenir un benefici net del 0'5 %. «Això vol dir que trigaríem almenys 200 anys en poder tornar tot el deute», ha conclòs. En concret, Saurina ha detallat que es deuen 150.000 euros a empreses del poble, 600.000 a proveïdors de fora del municipi, 1'5 MEUR a l'Estat, a banda de totes les despeses de manteniment. A més, el consistori té una demanda d'un banc per valor de 785.000 euros, i un judici pendent on se li reclamen 5 MEUR.

Amb tot, el poble té un deute que arriba a representar fins al 325 % del seu pressupost. La delicada situació financera la va posar damunt la taula una auditoria que Saurina va encarregar quan va accedir al càrrec després de les darreres municipals. El republicà ha denunciat irregularitats i mala gestió per part dels anteriors equips de govern, i en especial del seu antecessor Lluís Lloret (CiU), que portava al càrrec des del 1983 i a qui acusa de ser l'artífex del forat comptable.

No descarten accions penals

Des de l'entrada del nou equip de govern, Saurina reconeix que «no han parat d'aparèixer factures i expedients sospitosos» que han portat a l'oficina antifrau perquè ho avaluï. La previsió és que de cara al mes de març aquest òrgan s'haurà pronunciat i Saurina deixa clar que «les responsabilitats polítiques aquí no serveixen de res», per això assegura que demanaran responsabilitats penals o econòmiques.