n La vaga d'escombraries ha deixat Figueres durant la campanya de Nadal amb deixalles de tota mena inundant tota la ciutat. En tancar aquesta edició continuaven negociant després d'hores de converses, incapaços d'arribar a un acord. Però tant si la vaga es desconvocava com si continuava ahir quedaven moltes hores de feina per deixar la ciutat neta.

L'última reunió abans de Nadal, en el quart dia de vaga, va començar ahir a la una del migdia amb una proposta que s'havia discutit durant dues hores el dia abans. Els assessors legals del sindicat l'havien estudiat però ni això va servir per agilitzar converses. Passada poc més d'una hora es feia un recés per reprendre la reunió poc després. Pels volts de les cinc de la tarda en feien un segon en una nova interminable reunió.

La vaga d'escombraries va començar el 20 de desembre al vespre, després d'un any intentant arribar a un acord i quatre mediacions davant el Departament de Treball. El conflicte es genera perquè s'ha acabat la concessió a l'empresa mixta Ecoserveis que ofereix el servei de neteja, enllumenat i jardineria (en pròrroga de moment). Les escombraries es volen treure a concurs i la resta de serveis s'integraran a l'empresa cent per cent municipal, Fisersa. Els treballadors se subrogaran, però el personal de Fisersa té uns sous inferiors. L'Ajuntament ha garantit que se'ls mantindran els sous i la feina fins a la seva jubilació, però des dels sindicats, CO.BAS i CCOO, asseguren que la proposta presentada aquests dies no és garantia que no se'ls pugui acomiadar. I un dels punts de conflicte és que les noves contractacions es facin amb sous i condicions laborals inferiors. Els sindicats no volen que per la mateixa feina es cobrin sous diferents. Els treballadors d'altres serveis que formen part de la plantilla de Fisersa tenen sous més baixos que els d'Ecoserveis també, però en aquest cas no es tractaria de la mateixa feina. Fins ara no s'ha discutit sobre el personal d'escombraries que subrogarà la nova empresa. L'Ajuntament ha insistit en els darrers dies que el personal d'Ecoserveis té sous superiors a la mitjana catalana.