Les escombraries van desapareixent a poc a poc del voltant dels contenidors dels carrers de Figueres, que va recuperant la normalitat, però la brutícia encara és visible en molts punts. Des del dia de Nadal funciona un dispositiu extraordinari. Estava previst que la major part de la ciutat quedés neta ahir i que hi quedés completament en un parell de dies. A molts carrers encara s'hi amuntegaven bosses de deixalles i les fulles i brutícia s'acumulaven en molts punts. Altres, on durant quatre dies ningú va buidar els contenidors estaven millor.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ja va anunciar en desconvocar-se la vaga després de la maratoniana reunió de dissabte de dotze hores de negociació que esperava que per Sant Esteve es recuperés la normalitat. No és una feina fàcil perquè durant els quatre dies no només s'han acumulat escombraries de tota mena, sinó també brutícia als carrers.

Un passeig per la ciutat permetia veure encara el contrast en punts per on havien passat els serveis de neteja i altres on es mantenien les bosses acumulades, al costat de cartons, i trastos llançats pels veïns. Hi ha hagut serveis mínims, no només en la recollida i neteja sinó també a la deixalleria municipal, oberta només unes hores al dia.

La situació es va normalitzant després que els sindicat Comissions Obreres (CCOO), CO.BAS i l'Ajuntament de Figueres tanquessin dissabte a mitjanit l'acord. A la sortida, el representant de CCOO, Pau Gálvez, va manifestar que l'acord és bo perquè «acaba amb l'escala salarial» que recollia la primera proposta. Va ser un dels punts que va encallar la negociació els quatre dies. Això feia bo el lema d'una de les pancartes que portaven en les concentracions, que deia: «Mateixa feina, mateix salari». Gálvez reconeixia que no havien pogut obtenir algunes millores salarials que preveien, però el punt clau de l'acord s'havia aconseguit.

En un comunicat els sindicats van explicar els detalls de la negociació i van fer una crítica a l'Ajuntament per haver tancat un acord «a corre-cuita» la nit de Nadal, quan el problema feia quinze anys que se sabia. També van agrair la paciència dels figuerencs.

Per la seva banda, l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, es va mostrar satisfeta amb l'acord i va assegurar que «tenien clar que no s'aixecarien de la taula de negociació sense un acord». Per Felip l'acord«respectarà els drets actuals dels treballadors i garantirà la pau social a Fisersa», la nova empresa que absorbirà una trentena de membres de la plantilla d'Ecoserveis.

Els sindicats han negociat les condicions del personal d'enllumenat i jardineria que s'integrarà a Fisersa. La resta, els d'escombraries i neteja, seran contractats per l'empresa a qui s'adjudiqui el concurs.

Les dues parts mantenien converses des de feia un any. Hi ha hagut dues convocatòries de vaga que s'han fet enrere, a l'agost i a mitjans de desembre, i fins a quatre mediacions davant el departament de Treball.

Canvis d'empresa

L'origen del conflicte és l'extinció de contracte d'Ecoserveis, l'empresa mixta de Figueres encarregada de gestionar la neteja viària, la recollida d'escombraries i el manteniment de l'enllumenat públic. La finalització de la concessió, actualment prorrogada, suposarà el traspàs de part dels 115 treballadors -personal encarregat de l'enllumenat i manteniment de parcs i jardins, a l'empresa municipal Fisersa-, mentre que la resta de plantilla, el personal de neteja i recollida d'escombraries, hauran de ser contractats per la nova empresa adjudicatària, que es designarà mitjançant concurs. La possiblitat de dividir la plantilla va posar el personal en alerta fa més d'un any.

Durant tota la negociació, els empleats han mantingut que no hi havia garanties del manteniment dels llocs de treball, i es queixaven perquè la proposta del consistori acabava oferint sous diferents per a treballadors que feien la mateixa tasca. Si s'incorporava personal nou del mateix servei podia cobrar menys. Els treballadors de Fisersa tenen sous inferiors als d'Ecoserveis.

L'ajuntament ha insistit durant tota la negociació que es comprometia a no aplicar mesures laborals que comportessin l'extinció dels contractes dels treballadors subrogats. I mantenia les condicions dels treballadors d'Ecoserveis. La postura del consistori comptava amb el suport dels sindicats UGT i CSIF, però no de Co.bas i CCOO.

La reunió decisiva que va desencallar el conflicte es va produir després de quatre dies de vaga. L'Ajuntament havia denunciat que no es complien els serveis mínims, la ciutat estava plena d'escombraries i la matinada anterior s'havien cremat cinc contenidors i s'havien produït danys en algunes parets. També es van rebentar els fars d'un camió de les escombraries que feia un servei privat a un hipermercat de la zona.