Els tres presumptes gihadistes detinguts les últimes hores en dues operacions de la Guàrdia Civil a Ceuta i a Figueres (Alt Empordà) passaran previsiblement demà a disposició judicial a l'Audiència Nacional, han informat a Efe fonts de la investigació.

Es tracta d'un holandès d'origen marroquí, que havia retornat de Síria, i que va ser arrestat ahir en aquesta localitat empordanesa; i de dues persones afins al Daesh que van ser detingudes també aquest divendres a Ceuta.

En el primer cas, l'holandès, que s'havia allotjat a l'habitatge d'un cosí seu, feia que era a Espanya entre tres i quatre dies i podria tenir intenció de viatjar a Alemanya, han indicat a Efe fonts de la lluita antiterrorista.

El que sí que saben és que es tracta d'un retornat de Síria "extremadament radical i perillós", per la qual cosa a la Guàrdia Civil i a altres policies europees els preocupava bastant localitzar-ho.

Tampoc no coneixen amb exactitud el temps que l'holandès va ser a Síria per combatre a les files del Daesh i estan en espera de més dades que puguin aportar les autoritats holandeses, que havien emès una ordre de detenció.

De la seva banda, els detinguts de Ceuta són dues persones afins a Daesh que, després d'experimentar un llarg procés de radicalització, formaven part d'un grup cohesionat que havia arribat a un nivell molt alt de determinació per al desenvolupament d'activitats terroristes.

A més, la Guàrdia Civil ha localitzat un "dipòsit d'armes", que contenia un subfusell automàtic amb el seu carregador amb munició de 9 mm, i tres matxets de grans dimensions.

Segons ha informat el ministeri de l'Interior, "els detinguts haurien pertangut a un grup d'extremistes que mantenien reunions en les quals s'exalçaven els actes de terrorisme executats a diverses parts del món. En concret, l'atac del 13N a París era vist com un exemple a seguir a Espanya".

Les seves vinculacions amb els entorns islamistes de Ceuta eren coneguts, ja que "un d'ells és nebot del dirigent de la cèl·lula que va ser desarticulada el 2013 a la mateixa ciutat en l'operació Sham".

Un altre dels detinguts, A.C.B., havia estat vinculat amb altres activitats delictives, i amb motiu d'una batussa entre bandes de narcotraficants el 2013, va ser ferit de bala, cosa que "li va causar una lesió permanent invalidant".

Amb aquests tres arrestos puja a 181 el nombre de presumptes gihadistes capturats des de 2015 quan Interior va elevar a quatre l'alerta antiterrorista.