La base de Sant Climent ampliarà les mesures de seguretat per al tir

El diputat d'Esquerra al Congrés Joan Olóriz va sol·licitar al Govern com pretenia reduir el perill per als civils durant els exercicis amb foc real · Les instal·lacions estan senyalitzades, igual que també ho estan les zones on cauen els projectils

18.01.2017 | 07:21
El passat novembre diversos veïns es van queixar perquè els morters havien caigut a prop de les cases
La base de Sant Climent ampliarà les mesures de seguretat per al tir

Encara que el camp de maniobres i tir de la base Álvarez de Castro de Sant Climent Sescebes ja disposa d'unes normes d'ús «clarament definides» per evitar situacions de risc a la població civil i les seves propietats ara n'afegirà de noves «per garantir encara més la seguretat ciutadana». Així ho ha assegurat el Govern després que el diputat al Congrés, Joan Olóriz (ERC), l'interpel·lés al respecte empès per les queixes veïnals del passat novembre després d'uns exercicis de tir amb morter.

En la resposta parlamentària, el Govern no concreta quines seran aquestes mesures adicionals però especifica que el camp de maniobres està senyalitzat amb 300 fites de ciment aixecades topogràficament pel Servei Geogràfic de l'Exèrcit «i amb diversos cartells d'advertència i prohibició que estan ubicats tant en els seus accessos com en aquelles zones que són susceptibles de més protecció».

Remarca el Govern que els senyals són reposats i mantinguts de forma periòdica i que tant les zones de caiguda de projectils com les parts accessibles estan senyalitzades i tancdes amb filat metàl·lic.

La resposta governamental només se centrava en la qüestió de la seguretat a les instal·lacions, però no va fer esment a si tenia constància que durant les pràctiques de tir amb morter del mes de novembre els projectils van caure «molt a prop de les masies i cases habitades» i com es podia garantir que no tornés a succeir. Olóriz també va preguntar també si hi havia la possibilitat que s'acabés clausurant aquest camp de maniobres sense que el Govern s'hagi pronunciat al respecte.

Sempre hi ha avís

El que sí es realitza des de la base cada vegada que es programen exercicis de foc real són avisos i notificacions als alcaldes dels municipis limítrofs –Sant Climents Sescebes i Espolla, bàsicament– al CAP de l'Àrea Bàsica de l'Alt Empordà, de la Conselleria de Medi Ambient i de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Figueres informant amb una setmana d'antelació dels exercicis de tir i la modalitat del tret (morter, metralladora, fusell) per tal «de consolidar la seguretat».

La manifestació

Més enllà que els projectils hagin pogut caure prop de nuclis habitats el tancament del camp de tir també és una reivindicació de la plataforma Alto el Foc a l'Albera per aconseguir la preservació d'aquest espai pel seu alt valor ecològic.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Els estanys dels Aiguamolls, secs a l´estiu

Com cada any a aquesta època seguint el cicle natural dels de la zona mediterrània perden l´aigua...

Un home resulta ferit en un xoc entre dos camions a l´AP-7 a la Jonquera

Un home resulta ferit en un xoc entre dos camions a l´AP-7 a la Jonquera

L´accident va obligar a tallar carrils de la via i va generar retencions que van arribar als cinc...

Els Mossos retiren la via ferrada d´Albanyà per manca de seguretat

La unitat de muntanya la va revisar després que quatre persones resultessin ferides en caure una...

Un motorista ferit en un accident amb un senglar a Llançà

Un motorista ferit en un accident amb un senglar a Llançà

L'animal va creuar per la carretera local al vespre i va impactar contra la moto

Un ferit en un xoc entre dos camions a l´AP7 a la Jonquera

Un ferit en un xoc entre dos camions a l´AP7 a la Jonquera

L'accident ha obligat a tallar els dos carrils de la via on hi ha retencions

Castelló amplia el mercat de Terra de Trobadors fins a 120 parades i més carrers

Castelló amplia el mercat de Terra de Trobadors fins a 120 parades i més carrers

L'Ajuntament vol que sigui el mercat medieval de referència a Catalunya · S'han incorporat espais...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema