El Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) ha entregat a l'Ajuntament de Roses un fusell d'època napoleònica, del segle XIX restaurant pel personal de conservació i restauració. La peça que havia estat de les tropes angleses va ser cedida el 2015 per Jordi Marés i s'espera poder-la exposar al Castell de la Trinitat.

El fusell que estava en bon estat de conservació pel que fa al material de ferro, mecanisme i baioneta la va trobar el pare de Jordi Marés en una sureda de Roses. La familia la va guardar fins que fa dos anys van decidir cedir-la a la població.

El treball de restauració dut a terme pel CASC ha consistit, segons han informat, en la reposició de les peces de fusta del fusell, culata, guardamans, baqueta d'avantcàrrega i gatell. Els estudis realitzats han permès constatar que correspon a la primera meitat del segle XIX, una informació que ja se sabia, però s'ha conegut que hauria format part de l'exèrcit anglès, i no de les tropes franceses com es pensava fins ara.

El director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, Gustau Vivar, ha fet entrega avui a l'Ajuntament del fusell. Vivar ha destacat la remodelació que el fusell va experimentar durant la seva vida útil, ja que l'estudi del mateix ha permès descobrir que el sistema d'avantcàrrega de guspira i pedra foguera, va ser substituït als volts de 1820 per un sistema més modern de pistó, considerat més pràctic i àgil. El valor històric de la peça, per tant, es considera encara superior, ja que testifica l'evolució tècnica d'aquesta, ha informat l'Ajuntament.

En l'acte de lliurament ha estat presents el donant del fusell, Jordi Marés, l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el regidor d'Urbanisme i Patrimoni, Carles Pàramo, els quals han avançat que el fusell passarà a formar part de la col·lecció que s'exposarà aviat en el Castell de la Trinitat, un cop finalitzat el projecte museístic ja iniciat.

Alcaldessa i regidor han reiterat l'agraïment per la donació, i han destacat el que representa l'aportació per a la vila de Roses i pel seu valor històric.