El Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) ha entregat a l'Ajuntament de Roses un fusell d'època napoleònica, del segle XIX, restaurat pel personal de conservació i restauració. La peça, que havia estat de les tropes angleses, va ser cedida el 2015 per Jordi Marés i s'espera poder-la exposar al castell de la Trinitat.

El fusell, que estava en bon estat de conservació pel que fa al material de ferro, mecanisme i baioneta, el va trobar el pare de Jordi Marés en una sureda de Roses.

El treball de restauració dut a terme pel CASC ha consistit, segons han informat, en la reposició de les peces de fusta del fusell, culata, guardamans, baqueta d'avantcàrrega i gatell. Els estudis realitzats han permès saber que hauria format part de l'exèrcit anglès, i no de les tropes franceses com es pensava fins ara.

El director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, Gustau Vivar,va fer entrega ahir a l'Ajuntament del fusell. L'estudi de la peça ha permès descobrir que el sistema d'avantcàrrega de guspira i pedra foguera va ser substituït als volts de 1820 per un sistema més modern de pistó, considerat més pràctic.