El PDEcAT de Figueres no arraconarà ni obligarà a fer un pas al costat a l'alcaldessa, Marta Felip. És la resposta que han donat a ERC que proposava un pacte ERC, CUP, PDeCAT a l'Ajuntament de Figueres però sense Felip. També demanava a Pere Casellas i Manuel Toro que dimitissin. Ambdós han recordat que ja no s'estan al govern. La CUP tenia previst valorar avui la proposta.

La resposta del PDEcAT deixa clar que no es podrà tirar endavant el que posava sobre la taula ERC més de quinze dies després que comencés la crisi de govern quan Felip va expulsar els tres regidors socialistes, Compromís d'Esquerres va decidir trencar l'acord i posteriorment els dos regidors d'Unió també van abandonar -estan al govern sense funcions-.

El president del PDeCAT, Jordi Masquef, reitera el suport absolut del partit i recorda que "és alcaldessa per elecció dels ciutadans de Figueres, ja que va encapçalar la llista més votada". "No acceptarem cap proposta que no respecti aquesta condició". Posen de manifest que s'han sentit moltes propostes però que tenen clar que són els figuerencs els que van decidir el seu vot el maig de 2015.

La CUP la valorarà

L'altre convidat a formar un govern ha estat la CUP que ha decidit valorar-ho però d'entrada ja veia difícil establir "aliances estables amb els mateixos responsables de les polítiques antisocials i que han portat Figueres al límit del col·lapse.

El regidor Lluís Armengol, ha manifestat que han decidit estudiar detingudament la proposta perquè "la situació política ho requereix, i assenyala que la CUP sempre s'ha mostrat disposada a parlar amb tothom". La formació independentista ha manifestat fins ara que els acords amb altres grups s'haurien de limitar a la gestió acurada i responsable dels temes pendents.

Des de la formació reiteren que en els darrers mesos ja han manifestat que el Govern defensava un model que "no tenia en compte la dura realitat de la ciutat, girant l'esquena a unes emergències socials evidents per a tothom menys per al govern". Creuen que la crisi que ha emergit era "inevitable"; que es tracta de l'última manifestació d'un model de ciutat "caducat", iniciat per Santi Vila, i seguit per l'actual equip de govern que no ha tingut en compte "els efectes de la gravíssima crisi econòmica i no ha establert les mesures necessàries per fer-hi front, com sí que ho han fet altres ciutats del nostre entorn".

Per això la formació veu difícil establir aliances amb els mateixos responsables d'aquesta situació.La CUP diu que "vol parlar de la ciutat i del seu futur, i ho vol fer amb una proposta seriosa al davant, que inclogui els assumptes més importants i urgents dels mesos vinents: pressupost, serveis urbans, serveis socials, habitatge, equipaments culturals, educació i POUM".

Armengol afegeix que "treballarem per donar respostes positives i políticament coherents a totes les iniciatives que es plantegin al Ple municipal, sigui quina sigui la composició del seu govern".

Casellas i Toro no dimitaran

Mentre el PDeCAT mostra públicament el suport a Felip, el PSC insisteix que hauria de dimitir i aposta per la constitució d'un govern municipal amb la màxima unitat. "És un fet que 12 dels 21 regidors li han demanat que deixi l'alcaldia davant la incapacitat de teixir els acords que necessita la ciutat". Els socialistes però, responen a la petició de dimissió de Pere Casellas, que ja no forma part del govern i que ha estat escollit pels ciutadans.

Una posició similar té Unió que aposta per un Govern "fort, estable i coherent"i reitera que han deixat els càrrecs al govern. Manenen la proposta de treballar en un full de ruta amb els temes principals de ciutat acordats amb tots els grups "amb els temes principals de ciutat, posant-los per escrit i prioritzant-los, fins que els realitzem tots i cadascun d'ells, aplicant-hi el finançament que permeten les finances municipals, 5 milions d´euros per any d´inversió, sense incrementar en absolut l´endeutament".

Els convergents tenen només cinc dels vint-i-un regidors. Les aliances entre la resta de forces que composen el consistori o les del govern amb alguna formació no semblen ara per ara massa probables.