Els primers disset detinguts en el macrooperatiu antidroga amb epicentre al barri de Sant Joan de Figueres que han passat a disposició judicial aquest dimecres a la tarda han quedat en llibertat, segons fonts del cas. El Jutjat d'instrucció 6 de Figueres els hi imputa delictes de pertinença a organització criminal, contra la salut pública, defraudació de fluid elèctric i, a alguns, tinença il·lícita d'armes.

Aquests arrestats ocuparien càrrecs baixos dins l'organigrama del clan Capirote, dedicat a cultivar i exportar marihuana. La resta de detinguts, entre els quals hi ha els líders del clan, passaran a disposició judicial dijous a la tarda. El dispositiu desplegat dimarts per agents dels Mossos d'Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera s'ha saldat amb més de trenta detinguts i més de 8.000 plantes decomissades, algunes ocultes en búnquers soterrats.

Fins a 400 agents, entre els dels Mossos d'Esquadra (350) i els de Vigilància Duanera (50), es van desplegar ahir a l'Empordà. Al barri de Sant Joan de Figueres i a Avinyonet de Puigventós hi va haver la principal activitat, ja que van ser l'epicentre de l'operació. En total es van fer més d'una trentena de detencions, sobretot de membres del clan Cortés (que es trobaria al capdavant de l'organització), una família que viu al barri de Sant Joan de Figueres i a Avinyonet, on es van fer la major part de les detencions de la jornada.

Amb l'operatiu, els Mossos donarien per liquidat un grup criminal que està dedicat al cultiu i a la distribució de marihuana. Algunes fonts del cas van apuntar que l'organització s'estructuraria en tres branques, dues de les quals -les principals- liderades per les famílies del clan Cortés. La tercera suposaria la implicació d'altres integrants, com el clan Capirote. Pel que fa als caps del grup, al capdavant d'aquest hi hauria Juan Cortés i el seu fill. També comptaria amb diverses persones dedicades al cultiu de la marihuana.

Els presumptes delictes que s'atribueixen al grup són contra la salut pública, blanqueig de capitals, defraudació de fluid elèctric, pertinença a grup o a organització criminal i danys per incendi, a part de simulació de delicte i estafa. De fet se sospita que a banda de traficar amb la droga per Espanya, especialment a Catalunya, l'organització també ho hauria fet per França. El cas és que els beneficis que n'extreien els caps ha portat els agents de Vigilància Duanera, en paral·lel, a sumar-se a la investigació que lidera el jutjat d'instrucció número 6 de Figueres, per estudiar un possible blanqueig de capitals. En la vintena d'escorcolls que es van fer ahir es van comissar drogues -no només marihuana-, alguns objectes de luxe, material per al cultiu i la manipulació d'estupefaents, així com armes, entre d'altres.

Com a resultat de la macrooperació, es van fer més d'una trentena de detencions. Els arrestats van ser conduïts a les comissaries de Figueres i Roses, tot i que es preveu que avui al matí declarin davant del jutjat de Figueres. Un dels advocats d'alguns dels detinguts, Joaquim Bech de Careda, va explicar ahir que la defensa desconeix el nivell de les proves i el grau dels implicats perquè la causa es troba sota secret de sumari. De fet, va considerar que l'operatiu policial estava dirigit amb la finalitat de reduir la proliferació del cultiu de marihuana.

Un altre dels advocats d'alguns dels arrestats, Carles Monguilod, va concretar que, tot i que la previsió és que entre avui i demà es facin les declaracions, una de les persones detingudes ja va quedar ahir en llibertat.

Buscant un búnquer

Un dels punts de l'operació d'ahir es va centrar en una casa situada darrere la benzinera de l'entrada d'Avinyonet de Puigventós, on viurien membres del clan Cortés. Fins i tot, els investigadors van fer servir una retroexcavadora per buscar drogues o indicis incriminatoris a la part posterior de la casa, on hi ha una esplanada amb edificacions en construcció. Fonts del cas van apuntar que s'hauria estat buscant un búnquer on hi podria haver diners i drogues. Els agents es van endur d'Avinyonet caixes amb proves i objectes de valor, que es podrien haver comprat amb diners procedents del tràfic d'estupefaents.

L'operació també es va focalitzar al barri de Sant Joan de Figueres. L'ampli desplegament en aquesta zona va comptar, entre altres, amb l'helicòpter dels Mossos, que va vigilar i va sobrevolar la zona perquè ningú s'escapés pels terrats o bé es destruïssin drogues o armes. A banda de Figueres, els agents també van escorcollar una casa a Llers i un altre habitatge a Vilafant, on també hi hauria familiars del mateix grup d'ètnia gitana. També es va fer alguna detenció a Olot i a la Bisbal. I és que a banda de detinguts del clan Cortés, que era l'objecte principal de la investigació, també hi va haver persones del grup Capirote detingudes en l'escorcoll.

A Castell d'Aro es va inspeccionar una nau de l'avinguda de Platja, on hi ha un local que obre cada any per la venda de petards. Aquí hi esperaven trobar una plantació de marihuana però finalment, segons fonts consultades, la policia hi va localitzar estris per a un cultiu sense cap pista de la droga.

Al barri de Sant Joan, també hi van anar operaris d'Endesa per detectar si els immobles i els magatzems objecte d'investigació tenien la llum punxada. En aquest mateix barri, al carrer Ramon i Cajal, es van fer detencions relacionades amb el cas. I es va descobrir, per exemple, que en una casa del passeig Paco Doya hi havia galls de lluita a la planta baixa. Tot apunta que en aquest espai s'hi feia aquesta pràctica, considerada il·legal.