Una "multinacional" de la marihuana a l'Alt Empordà. Així és com funcionava el grup criminal que els Mossos d'Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera han desmantellat aquesta setmana, que ha culminat amb 32 detencions.

Tenien un entramat digne d'una empresa i estava format per membres del clan Capirote, de la família Cortés. Els beneficis de la droga estaven en mans dels líders i aquests, segons sospita Vigilància Duanera, blanquejaven els diners. D'una banda, per aconseguir nous llocs per al cultiu de marihuana adquirien propietats i de l'altra, perquè no es veiés que tenien massa diners al banc, posaven el líquid a comptes corrents de menors d'edat. La droga principalment s'exportava per Catalunya, Espanya i França, i anava dirigida a grans traficants.

El cap de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) dels Mossos a Girona, l'inspector Josep de Monteys Muñoz, ha assegurat aquest dijous al matí que han desmantellat l'organització "més important de les comarques de Girona" dedicada al tràfic de marihuana. Això ho ha explicat durant una roda de premsa on s'han exposat els resultats de la macrooperació de dimarts, que va tenir el seu epicentre al barri de Sant Joan de Figueres.

Per la seva banda, el cap de Vigilància Duanera a Girona, Antonio Lajusticia, ha assegurat que el grup "movia grans quantitats de diners" i també membres que no eren els líders, sinó de segon nivell per evitar que els líders fossin descoberts. Ha afirmat que aquesta organització, ubicada a l'Alt Empordà, utilitzava "testaferros", ja que, per exemple, "els cotxes d'alta gamma els posaven a noms de tercers, quan figurava que legalment eren seus". Vigilància Duanera ha demanat una sèrie de mesures cautelars al jutge de Figueres que està al càrrec del cas, que passen, per exemple, per la intervenció de comptes corrents i la immobilització de vehicles, entre altres.

Els més de 425.000 euros localitzats i la documentació que ha aconseguit la policia durant la macrooperació s'està analitzant. I de fet, com ha ressaltat el cap de l'AIC a Girona, l'operació es manté oberta i en els propers dies podria haver-hi més detencions.

Tot ben ocult: diners en endolls

Els narcotraficants tenien tota la droga molt ben oculta així com els diners que movien. D'amagatalls, n'han trobat un a Hostalets de Llers que permetia accedir fins a una nau soterrada, amb una plantació de marihuana, i un búnquer a Avinyonet, que tenia la mateixa funció. També han pogut descobrir que en cases del barri de Sant Joan hi havia parets que només movent, per exemple, una rajola, segons ha relatat de Monteys, es trobava un altre habitacle de molts metres quadrats amb plantes de marihuana.

Quan es tenen tants diners com els líders de l'organització, la imaginació és important. I, si no, que els ho diguin als detinguts de Figueres. El cap de l'AIC, com es pot veure al vídeo, ha explicat que els delinqüents amagaven els diners darrere dels endolls.

Actuar a temps

Tant el cap de l'AIC com el de Vigilància Duanera han considerat que han pogut fer un gran cop policial a l'organització perquè "s'ha pogut actuar a temps, abans que es fes més gran". I és que, segons ha dit Lajusticia, no s'haurien molestat a fer búnquers i ocultar-ho tot bé si no tenien la intenció d'anar-se fent grans. De fet, segons han remarcat, aquest grup criminal tenia controlada la venda de marihuana a tot l'Alt Empordà, n'era l'amo i també feia tractes amb altres productors.

La investigació va començar fa mig any i el 31 de desembre ja es va interceptar un camió que transportava marihuana cap a França. Llavors es va detenir el transportista i es van recuperar uns 5.000 grams de cabdells de marihuana.

Aquest dimarts es va dur a terme el dispositiu d'explotació de la investigació en què van participar 321 agents dels Mossos i 55 agents de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària. En total es van realitzar 20 entrades i escorcolls, 18 en domicilis i dos en establiments. Aquestes entrades es van concentrar a les poblacions de Figueres (12), Llers (3), Sant Miquel de Fluvià (1), Vilafant (2), Cabanes (1) i Castell d'Aro (1).