El buc mercant BBC Utah, de bandera liberiana i 138 metres d'eslora, va salpar a mitjan gener d'un port de la Costa Blava francesa. Transportava diversos iots de luxe i la seva destinació era Estats Units. El dia 15 navegava davant del Cap de Creus, assotada per un intens temporal, quan dos dels vaixells es van desprendre dels seus ancoratges i es van precipitar al mar. Les embarcacions, de 30 i 40 metres d'eslora, van caure a l'aigua des d'una gran altura i van patir importants danys. Les dues van quedar a la deriva i des del BBC Utah es va avisar de l'ocorregut a les autoritats.

Les restes dels iots van quedar a la mercè de l'onatge i els corrents. Salvament Marítim va aconseguir localitzar algunes parts, però la majoria es van dispersar i no van poder recuperar-se. Durant les últimes setmanes, el que queda d'ambdues embarcacions ha aparegut en diversos punts de la costa catalana i balear.

Un de les troballes més importants s'ha produït aquesta mateixa setmana entre sa Costanera i Cala Tuent, en la costa de Sóller (Mallorca). La força de l'onatge va portar les restes a terra, on s'acumulen centenars de trossos d'un dels iots. També s'han localitzat restes dels vaixells en les costes de Sant Elm, Portocolom, Menorca i Cambrils (Tarragona).

Els dos iots sinistrats havien estat construïts en una drassana francesa i estaven destinats al mercat nord-americà. El valor de cadascun d'ells ronda el milió d'euros. La companyia que transportava els vaixells, BBC Chartering, ha estat informada de la troballa de les restes per tractar d'identificar-los i certificar que es tracta dels iots desapareguts, ja que hi ha un joc quantioses indemnitzacions per la pèrdua.

No obstant això, els trossos són tan petits que no s'ha pogut confirmar, ja que ni tan sols pot distingir-se el nom els iots. Salvament Marítim s'ha encarregat de comprovar que les restes no suposen cap risc de contaminació ni comporten perills per a la navegació.