L'Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona estan treballant en un conveni plurianual que garanteixi una aportació de 3 milions d'euros (1,5 milions per part de cada administració) per fer possible el futur Museu del Circ a la ciutat que s'espera que tingui una partida en el pressupost d'aquest any. El que ha quedat descartat és ser la Capital Mundial del Circ el 2018 tal com s'havia anunciat fa tres anys.

El més urgent, va dir, és estudiar l'encaix urbanístic del projecte a la Casa Nouvilas, i de moment ja es contempla una partida de 150.000 euros dins dels comptes d'aquest any. Felip també va afegir que el projecte compta actualment amb el suport dels grups del PP i C's a l'oposició i va demanar un posicionament explícit a la resta de formacions del consistori.

Pel que fa a la continuïtat del Festival del Circ, Felip va admetre la «incertesa» que provoca la fi del conveni de quatre anys que tenien amb el certamen i va anunciar que estan a punt de presentar les bases del concurs de festivals estratègics en el qual ha de tenir cabuda el certamen. Sigui com sigui, l'alcaldessa va assegurar que el finançament per a la pròxima edició estava totalment garantit.

Pel que fa a la darrera pota del projecte, la Capitalitat Mundial del Circ anunciada pel 2018, l'alcaldessa va admetre que no serà possible per a l'any vinent però que no queda descartada. «No podíem tirar-ho endavant sense que el Museu s'hagi ni començat a construir», va precisar.

Per la seva banda, Matabosch va demanar concreció i garanties que el projecte del Museu del Circ serà una realitat. El promotor del projecte va posar en dubte la continuïtat del Festival pel poc marge que tenen per a treballar-hi sense un acord signat. En aquest sentit, va dir que el «risc» que assumeixen cada any només es mantindrà si el concurs de festivals estratègics coincideix amb el conveni que posi sobre la tinta el compromís de les diferents administracions amb el Museu.

908 pernoctacions a la ciutat

El Festival va cloure dilluns la seva sisena edició amb 31.473 espectadors, una xifra que suposa el 95,11% d'ocupació a les 15 funcions representades al llarg de cinc dies. Per fer possible aquest èxit, s'han comprat 406 bitllets d'avió; s'han tramitat 106 visats; s'han reservat 908 pernoctacions en hotels de la ciutat i s'han repartit 3.151 àpats entre els artistes, personal i jurat participant.

En l'edició d'aquest any, les despeses s'han situat en els 699.381 euros dels quals, segons Matabosch, el 22% (154.202 euros) són només pel lloguer de la infraestructura que ha acollit el festival. Pel que fa als ingressos, segons les dades provisionals s'han situat en els 714.430 euros dels quals 223.000 els han aportat administracions públiques. La resta, concretament 486.000 euros, han anat a risc inicial del promotor. D'aquests, 419.935 euros s'han ingressat a través de la venda d'entrades, cafeteries i marxandatge. Els 66.495 euros restants han estat de patrocinis.

Pel que fa a l'enquesta de satisfacció que elaboren anualment, Matabosch va explicar que l'han respost 1.293 persones, el 21,10% dels que l'han rebut. Segons les dades, d'aquests el 20% dels espectadors vénen de Figueres; un 36,74 són de comarques gironines; un 21,57% de la comarca de l'Alt Empordà; un 16,78% de la resta de Catalunya; un 3,41% són estrangers i l'1,47% de la resta de l'estat espanyol.

Polèmica pels animals

Finalment, i pel que fa a la polèmica dels espectacles amb animals, Felip va lamentar que tot s'hagi centrat amb el Festival del Circ quan a la ciutat, va dir, es fan altres esdeveniments que n'utilitzen. Malgrat això, va reiterar que l'Ajuntament ha obert un expedient informatiu per esbrinar si s'ha incomplert o no l'ordenança municipal que en regula l'ús.