Tot i que fa 11 anys que exerceixen l'ensenyament en barracons, «l'escola Carme Guasch i Darnécontinua com un dels centres que tenen més demanda» i és «perquè la feina la fan ben feta». Amb aquestes paraules s'ha expressat la portaveu de l'AMPA del centre de Figueres, Montserrat Roig, explicant que la necessitat de canviar d'edifici continua vigent com fins ara i que «si tot funciona bé és perquè l'equip de professors són gent molt positiva i perquè tenim uns nens fantàstics que no contemplen les mancances de la ubicació de la mateixa manera que ho podem fer els pares».

Des de fa unes setmanes famílies, professors, músics, esportistes i, fins i tot, polítics han estat penjant fotografies amb el missatge «Primer l'escola» juntament amb el hashtag Escola Guasch per tal de reclamar solidaritat amb el centre perquè puguin fer el trasllat definitiu de les estructures provisionals a l'edifici de la vella presó de Figueres. Els germans Blanca, Sílvia i Toni Soler Guasch també han donat suport a la iniciativa que demana construir un edifici de rajol per al centre que porta el nom de la seva mare.

Aquesta campanya ha estat creada per l'AMPA de l'escola, i, segons Roig, «no s'aturarà fins que no s'aprovin els pressupostos i puguem veure l'avantprojecte sobre la taula». De moment, a causa de la gran participació de persones que s'han sumat a la causa, la portaveu admet que «estem contents» i que arran d'això «hem tingut converses amb tots els grups polítics de Figueres i hem comprovat que la voluntat i les ganes de treballar estan allà».

Aquesta no és l'única actuació que han fet els pares i mares de la Guasch, sinó que porten duent a terme diverses accions reivindicatives durant els darrers mesos. «A l'època de Santi Vila es va començar a parlar d'aquest traspàs i encara estem allà mateix, esperant finançament i buscant el suport de les institucions perquè es pugui accelerar aquest procés», explica Montserrat Roig.

La portaveu també afegeix que «ja es va dir al seu moment que la situació econòmica no era la millor, però el que no ens va agradar és que no estiguéssim presents a les partides pressupostàries quan és un tema que s'ha de resoldre».

Des de l'AMPA també es lamenten alguns dels comentaris que han sortit darrerament a la xarxa «com que estem en contra del Museu del Circ o d'altres projectes». Segons Roig, les opinions que puguin tenir algunes persones individualment no significa que siguin compartides per tot el col·lectiu», i per la portaveu s'ha volgut barrejar coses que no eren.

Necessitats creixents

Actualment l'escola està ubicada de manera temporal en mòduls prefabricats que la comunitat educativa i els pares es van encarregar al seu moment de fer acollidors. Malgrat la bona actitud i l'optimisme que mostren els professors a l'hora d'adaptar-se a les condicions de les quals disposen, a l'Escola Carme Guasch hi ha algunes mancances que són veritablement palpables.

Temes com el poc aforament del menjador, o bé la petita sala de professors que han de compartir una trentena de docents, no deixen de ser problemes reals que dificulten la feina de l'equip que hi treballa.

Aquests petits detalls es podrien suplir progressivament, però el centre continua reiterant que «les administracions han de tenir com a prioritat la construcció d'una escola de rajol» i que s'ha de complir amb «aquests compromisos».

Per la portaveu, Montserrat Roig, «sempre sembla que es comenci a avançar però al final mai es porta a terme». A la ciutat de Figueres hi ha un total de 10 centres públics, d'aquesta xifra només l'escola Carme Guasch resta en barracons.