Gairebé un terç dels cetacis que encallen a les costes catalanes ho fan a la Costa Brava, la majoria a l'Alt Empordà. En total, entre els anys 2012 i 2016, la Xarxa de Recat de Fauna Marina de la Generalitat va recollir 182 cetacis al litoral de Catalunya, 53 dels quals havien recalat a la costa gironina. La majoria d'aquests animals arriben morts a la costa, però els que són trobats vius s'envien a la Fundació Cram.

Per comarques, l'Alt Empordà és la zona catalana on més van encallar exemplars d'aquest tipus d'animal que engloba espècies com el dofí mular o el ratllat, el cap d'olla gris o el rorqual comú, que és la segona balena més gran del món per darrere de la blava i l'única que es pot trobar de manera regular en aigües catalanes.

Segons les dades del Departament de Territori i Sostenibilitat, en aquests cinc anys a la costa altempordanesa s'han recollit 37 cetacis, mentre que al Baix Empordà van ser tretze i a la Selva, tres.

Des de la Generalitat expliquen aquesta xifra perquè, a banda que les costes empordaneses són més fondes i atrauen una gran diversitat de cetacis, els corrents dominants a casa nostra són de nord a sud, i per tant, l'Empordà recull no només exemplars finats en aigües catalanes, sinó també els que procedeixen de la zona del golf de Lleó.

Pel que fa a la resta de comarques catalanes, el Tarragonès ocupa la segona posició a la llista de territoris que reben més cetacis, amb 30 exemplars en quatre anys, seguida del Baix Ebre, amb 22, i el Montsià, amb 18. El dofí ratllat, indica el Departament de Territori, és l'espècie de la qual s'han trobat més exemplars a Catalunya, coincidint amb el fet que és el dofí més abundant en aquest sector de la Mediterrània.

Els cetacis representen el 37% del volum d'animals recuperats per la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, que entre els anys 2012 i 2016 ha recollit 496 exemplars de diferents espècies encallats a la costa catalana.

El grup principal, sis de cada deu, corresponen a les tortugues babaues. Són 303, 18 de les quals van aparèixer a la Costa Brava: tretze a l'Alt Empordà, dues al Baix Empordà i tres més a la Selva.

Per àmbits territorials, el Montsià és la comarca on més tortugues s'han rescatat en aquests anys (169), a molta distància de les altres comarques. La llista segueix amb el Baix Ebre, amb 39 exemplars i el Tarragonès, amb 19.

Dos de cada tres tortugues marines trobades a Catalunya són casos relatius a les Terres de l'Ebre. La plataforma continental a la zona és molt àmplia, amb baixes fondàries i aigües més càlides en el context català, característiques que atrauen una població força nombrosa que hi passa l'hivern i que es mobilitza quan s'incrementa la temperatura de les aigües. Juntament amb això, la interacció accidental amb la flota pesquera de les Terres de l'Ebre provoca que sigui el territori on apareixen més tortugues encallades i rescatades, indiquen fonts de Territori.

Més rescats

Tenint en compte només les dades de l'any passat, la Xarxa de Rescat va recollir 124 animals, 28 més que l'any anterior. Van ser principalment 85 tortugues marines (Caretta caretta), de les quals quinze eren exemplars vius i 70 morts, i 38 cetacis, sis de vius i 32 de morts. En els últims anys, s'ha produït un increment sostingut dels animals recollits, explica la Generalitat, que ho atribueix a un augment de la sensibilitat de la població, un més gran coneixement de la Xarxa de Rescat i l'increment de la col·laboració de la ciutadania en el rescat de fauna marina.

La trobada de tortugues marines a la costa és molt variable tant anualment com mensualment; en canvi, els rescats de cetacis són més constants -excepte l'any 2012, que va haver-hi una gran mortalitat el març, possiblement pel reportat pas d'una flota pesquera estrangera en aigües internacionals que desenvolupava arts i mètodes pesquers il·legals i que seria darrere les captures accidentals de dofins mentre pescava il·legalment tonyines.