L'Ajuntament de Figueres haurà d'anar a judici per la plaça de director d'Urbanisme. Un dels aspirants que va formar part del concurs per optar a aquest lloc ha presentat una demanda judicial contra el consistori perquè considera, entre altres motius, que no s'han complert algunes de les bases del procés de selecció. De moment, el jutjat contenciós administratiu de Girona ja ha admès a tràmit la demanda i ha fixat la vista d'aquest cas per al 31 de gener de l'any vinent.

De fet, el ple municipal de Figueres ha tombat aquesta setmana la proposta de deixar deserta la plaça de director d'Urbanisme. Cap dels regidors, excepte els de l'equip de govern, han avalat la decisió de desestimar les al·legacions que havien presentat dos dels aspirants a aquest lloc. En concret, els dos candidats que havien aconseguit les puntuacions més altes -Elisabet Pascual i Joaquim Oliva- són els que van presentar els recursos contra la resolució de l'Ajuntament.

Un zero a l'entrevista personal

A part de demanar una revisió de les qualificacions sobre l'experiència i la titulació, ambdós van qüestionar que tots els aspirants tinguessin un zero de la valoració de l'entrevista personal. Com que el consistori de Figueres no va respondre en el termini d'un mes els recursos interposats pels dos candidats, a finals de gener d'aquest any Oliva va presentar -tal com fixava la resolució de l'Ajuntament- una demanda davant el jutjat contenciós administratiu de Girona.

D'entrada, Oliva posa en dubte que el tribunal del procés de selecció posés la mateixa nota -un zero- a tots els candidats a la part de l'entrevista personal. En l'informe que s'ha portat al ple d'aquesta setmana, el tribunal defensa aquesta decisió pel fet que les bases -aprovades pel mateix consistori- «no determinaven uns criteris objectius sobre l'entrevista». Ara bé, Oliva recorda que el Tribunal Suprem ha reconegut que la prova de l'entrevista personal es pot valorar sota uns criteris objectius.

En aquesta línia, apunta que el Suprem ha resolt que, abans de l'entrevista, el tribunal del procés de selecció ha d'aprovar un formulari amb les preguntes i ha d'establir els criteris de puntuació de les respostes. Per això, Oliva demana que es repeteixi la prova de l'entrevista personal seguint les indicacions del Suprem i les bases del concurs de la plaça de director d'Urbanisme. En paral·lel, Oliva també qüestiona que el tribunal considerés que cap dels aspirants havia arribat «al mínim de puntuació».

La raó és que l'informe que s'ha portat al ple municipal de Figueres d'aquesta setmana valora que, amb els mèrits -l'experiència i la titulació-, cap dels candidats havia arribat al mínim de puntuació. Tot i això, les bases del concurs no establien que es necessités una qualificació mínima dels mèrits, sinó que «la puntuació mínima per considerar el concurs superat» (amb l'entrevista personal inclosa) era de 5 punts. De fet, malgrat la qualificació de zero de l'entrevista, una de les aspirants -Pascual- va obtenir una nota de 4,85 punts.