Desgranar alguns dels aspectes més importants de la ciutat durant prop d'una hora i mitja. Aquest és l'exercici que va dur a terme l'exalcalde figuerenc, Joan Armangué, el dissabte passat en una conferència a La Cate organitzada per la Fundació Catalunya Europa a l'Empordà. La trobada, encapçalada per la pregunta: Figueres, ciutat rica o ciutat pobra? Figueres, ciutat rica o ciutat pobra?va agrupar un gran nombre d'assistents que van voler veure en primera persona com l'economista feia una radiografia de la ciutat.

Durant una primera part carregada d'informació estadística, Armangué va analitzar algunes de les problemàtiques més accentuades, com per exemple, l'evolució del PIB, el qual el 2014 va registrar un descens de 21 punts per sota de la mitjana catalana. També es va mostrar preocupat per la caiguda del poder adquisitiu a les famílies figuerenques, que des del 2013 van veure com les xifres baixaven gairebé un 30% en comparació amb els resultats catalans.

La immigració va ser un dels temes que també va ser discutit amb força. Armangué va crear un paral·lelisme amb la localitat de Salt per explicar que l'arribada massiva d'immigrants havia repercutit en un augment destacat de la natalitat. L'excés de dependència de les prestacions socials i la taxa d'escolarització per sota de la mitjana comarcal i catalana a 17 anys preveuen per l'exalcalde una situació que es podria qualificar d'«alarmant».

Coberts per una crisi

Després de les pertinents anàlisis va arribar el moment de donar resposta a la pregunta que donava nom a la conferència. Armangué va ser clar i concís: «per a mi, Figueres és una ciutat immersa en una crisi socioeconòmica», afegint també que «la ciutat pateix un procés d'empobriment de la seva població».

El ponent va explicar que actualment hi havia dos factors que mantenien el teixit social en un estat de calma, i eren per un costat «el sistema de protecció social» i per l'altre «l'economia submergida». Per a Armangué aquests dos factors «actuen de matalàs» davant de la «crisi estructural» que es pot observar a Figueres.

Desconeixement generalitzat

«Més de 10.000 persones viuen en risc d'exclusió social, i no n'estic segur si existeix aquesta percepció en l'àmbit ciutadà», va dir. L'exalcade va voler exemplificar aquesta darrera afirmació amb les «paraules d'un destacat polític figuerenc -en referència a l'actual conseller de Cultura, Santi Vila- que en un acte públic va voler parafrasejar Joan Laporta dient que «no estamos tan mal». «No deu conèixer els indicadors actuals de la ciutat, possiblement per la seva llunyania» va afegir.

Davant del retrat que va fer, Armangué va acabar l'acte demanant més «col·laboració per part de la governança de la ciutat i també més autocrítica».