Dues famílies de refugiats van ser expulsades ahir de França en voler creuar la frontera i no disposar dels permisos legals per poder-ho fer. Els agents francesos van alertar la Policia Nacional de la Jonquera que havien aturat un autocar a la frontera procedent d'Espanya, del qual van fer baixar dues famílies refugiades de procedència siriana, en total, una desena de persones (4 adults i 6 menors). L'autobús tenia com a origen Barcelona i es dirigia cap a Alemanya, passant per França.

Una de les famílies comptava amb permís d'asil a Espanya i l'altra no. Fonts del cos policial van explicar que el retorn cap a Espanya per part de França es fa dins del marc de l'acord de reemissió hispano-francès que preveu que aquells que entren il·legalment són retornats en el cas de ser detectats al país gal.

A la família que comptava amb asil se la va conduir cap a un altre autocar per poder desplaçar-se cap a la ciutat de Figueres o allà on fos necessari. En el cas de la segona família, se la va convidar a demanar el permís o bé esperar-lo si encara l'estaven tramitant. Quan una persona no disposa de permís d'asil, el que fa la Policia Nacional és començar a instruir un expedient d'expulsió. Tot i això, asseguren que en països en guerra, com Síria, això no se sol acceptar i se'ls recomana demanar l'asil per tal que almenys a Espanya estiguin en una situació legal.

Fonts policials asseguren que el cas d'aquestes dues famílies sirianes seria aïllat, però de persones retornades per França n'hi ha sovint. El principal motiu és que un cop arriben a Espanya veuen que no tenen feina o millor futur, i decideixen pujar cap a França o Alemanya, entre altres.

Manca de solucions

Tal com explica l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, en declaracions a Cadena SER, «aquesta darrera setmana ja ha passat en dues ocasions i nosaltres tampoc tenim un protocol a seguir ni una solució per aquests casos». L'alcaldessa explica que «aquesta problemàtica s'ha de resoldre amb un protocol regulat on nosaltres sapiguem com hem d'atendre aquesta gent i de quina manera els podem ajudar millor».

Recentment es va fer una reunió conjunta amb tots els agents, i des del Consell Comarcal de l'Alt Empordà es va elaborar un protocol, acabat el març del 2016. El document establia unes despeses de 32.000 euros anuals, una part dels quals havia d'assumir la Secretaria d'Immigració, de qui encara estan pendents de resposta. Aquest fet té aturat el desplegament del protocol. Els recursos d'aquest Pla d'Acollida, que s'hauria de poder implantar, estan previstos per poder disposar d'una treballadora social, fons per a traductors, per a assessorament jurídic o legal i per a ajuts per a allotjament, transport, bugaderia, alimentació i elaboració de documents. La Jonquera és un dels punts on queden aturades més persones refugiades.