L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) portarà a terme properament una prova pilot per descontaminar les aigües subterrànies en una antiga zona industrial de Vilafant. L'any 2008, l'ens va obrir una investigació arran de la detecció de contaminació a la zona per compostos organoclorats. Els treballs havien de servir per avaluar-ne el grau i delimitar-ne els possibles focus.

Després de diversos anys d´investigació i d´assaigs al laboratori, on s´ha comptat amb la col·laboració del grup d´Hidrogeologia del Departament de Geoquímica, Petrologia i Prospecció Geològica de la Universitat de Barcelona, l´ACA té previst implementar les solucions definides per descontaminar l´aqüífer. L'assaig, dotat amb un pressupost de 55.000 euros, tindrà una durada d'un any i mig i servirà per analitzar la viabilitat de la tècnica per reduir les concentracions de percloretilè.

Entre les accions previstes, figuren tasques d'atenuació natural del producte contaminant, la reducció química del percloretilè mitjançant l´adicció de materials granulars de ferro zero valent (ZVI) i la bioestimulació dels microorganismes decloradors.

Aquesta actuació es durà a terme en quatre fases. La primera consistirà en la perforació de dos sondejos que s´equiparan com a pous d´extracció i injecció amb els equipaments corresponents; en la segona es definirà la situació de partida mitjançant el mostreig de les aigües subterrànies; la tercera consistirà per una banda en la injecció d´àcid làctic i extracció d´aigua per fomentar la mobilitat del producte injectat i per l´altra la injecció de ferro zero valent (ZVI) a pressió en sis punts ubicats a la zona de transició on es localitza la font de percloretilè i finalment està previst fer un seguiment analític de l´assaig per tal d´avaluar l´eficàcia de la tècnica seleccionada.