Reclamen que l'Ajuntament de Figueres inverteixi 500.000 euros el 2017 per al Museu del Circ i un milió més en posteriors anualitats. Ho fan vint-i-una entitats de la ciutat que han decidit fer públic el seu suport indiscutible al projecte. Se sumen a altres iniciatives com l'entrega d'11.000 signatures per part de Comerç Figueres Associació. Consideren que la inversió és molt similar a d'altres que porta a terme la ciutat per altres tipus de projecte i que, per tant, és assumible.

Representants de totes les entitats (culturals, de veïns, educatives, de comerciants...) es van agrupar ahir al matí a l'escenari de la Sala de la Societat Coral Erato per llegir públicament el manifest. Ho van fer la presidenta de l'Associació Cultural d'Amics de Sant Baldiri, Dolors Duch Ciurana, el de l'Associació de veïns de Poble Nou, Jordi Brugués, i com a representant de la Societat Coral Erato, Alberto Márquez. Entre el públic, el promotor del projecte, Genís Matabosch.

Es tracta d'una escenificació pública d'un suport a un projecte que no té l'adhesió ni de totes les entitats de la ciutat, ni tampoc de tots els grups polítics. Els sotasignants esperen que acabi sent un projecte amb un ampli suport.

Diuen que el manifest arriba després de «l'èxit indiscutible de la 6a edició del Festival del Circ» i consideren que l'impulsor, Genís Matabosch, és un «promotor del món del circ de solvència contrastada».

Defensen que Figueres ha proclamat voler ser «ciutat de museus» i entenen que és una ocasió «única per consolidar aquest model de ciutat que té una clara repercussió positiva en el desenvolupament de l'economia local».

Afegeixen que la incorporació al projecte d'una escola professional del circ és «una nova possibilitat de tenir uns estudis complementaris a la ciutat» amb alumnat que podria ser internacional.

A la Casa Nouvilas

Els arguments a favor de la creació del Museu són similars als exposats fins ara per sectors com Comerç Figueres. El defensen i demanen que es faci a la Casa Nouvilas (adquirida fa uns anys per l'Ajuntament i el Consell Comarcal) perquè serà una oportunitat per restaurar-la.

Pel que fa a la inversió municipal, 1,5 milions, apunten que és «petita si la comparem amb qualsevol altra inversió realitzada en equipaments o projectes urbanístics de forma habitual per una administració pública».

El futur Museu del Circ esperen que sigui un espai obert a la ciutat on es puguin portar a terme altres actes per part d'entitats i associacions. A més, aposten perquè la cessió d'ús de les instal·lacions sigui temporal amb «degudes garanties per als interessos municipals i de tots els ciutadans i que, en cap cas, pugui hipotecar les finances públiques llevat de la inversió en l'equipament», que ha de quedar per sempre al servei dels figuerencs.

El projecte de creació del Museu del Circ preveu ubicar la col.lecció de circ a la Casa Nouvilas, al carrer Nou. A banda de la part de museu s'hi preveu una carpa als jardins per a espectacles i una escola del circ.

Alguns sectors de la ciutat creuen que no s'ha d'invertir diners públics en el projecte perquè hi ha altres prioritats. El pressupost per al 2017 encara no està aprovat perquè el govern no té majoria de regidors en el ple.