Atraquen bancs a França i canvien els bitllets tacats per uns de nets a Espanya

L´alarma va saltar quan diverses persones van anar a canviar més de 120.000 euros que deien que estaven bruts de líquid refrigerant. Els Mossos i la Policia Nacional detenen dues persones a la Jonquera i resolen una dotzena d'atracaments

18.03.2017 | 02:11
Atraquen bancs a França i canvien els bitllets tacats per uns de nets a Espanya

La Policia Nacional i els Mossos d´Esquadra han desmantellat una organització criminal que embrutava diners provinents de robatoris violents a França per intentar blanquejar-los després al Banc d´Espanya. Quan els bescanviaven, com a excusa deien que se´ls havien tacat de refrigerant. El que era en realitat és la tinta que s´utilitza quan es roben diners dels bancs o dels vehicles blindats que els traslladen.Els arrestats van passar a disposició judicial el dia 10 de març i el jutge va en va decretar la llibertat amb càrrecs.
L´organització era l´encarregada d´introduir al circuit financer diners procedents dels robatoris per tal de blanquejar-los. Segons la policia, s´ha fet una investigació pionera que ha permès resoldre una dotzena d´atracaments a bancs a través de l´anàlisi dels diners sostrets.
En total hi ha set detinguts, dos d´ells a la Jonquera. Es tracta de sis homes de nacionalitat espanyola i un de marroquina. Els arrestats formaven part d´una organització criminal d´abast estatal relacionada amb una dotzena d´atracaments a bancs francesos. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.
L´operació es va iniciar l´any 2013, quan el Banc d´Espanya va començar a rebre sol·licituds de canvi de bitllets d´euro tacats per bitllets nets. Les alarmes van saltar a partir de la demanda de diverses persones per canviar bitllets tacats de líquid refrigerant d´automòbil per un valor total de més de 120.000 euros. En la fase embrionària de la investigació, la policia va valorar la possibilitat que la tinta utilitzada per tacar els bitllets procedís dels dispositius de seguretat, objectiu dels assalts a bancs o empreses de transport de fons dineraris.

L´excusa del refrigerant de cotxe
Els investigats, en el moment de sol·licitar el bescanvi, esgrimien diferents excuses per explicar quin era el motiu pel qual els bitllets estaven tintats, com que s´havien tacat amb líquid refrigerant de cotxe. Amb la finalitat de demostrar l´origen il·lícit dels bitllets els investigadors van acudir al laboratori de química de la Unitat Central d´Anàlisis Científiques de la Policia Nacional per trobar-hi evidències de la hipòtesi. Gràcies al laboratori i a l´anàlisi d´algunes mostres, van tenir la certesa que els bitllets procedien de sistemes de seguretat de bancs o furgons blindats. De tota manera, calia conèixer encara els fets delictius origen dels diners tintats.
En una segona fase de la investigació i gràcies a la coordinació internacional, els investigadors tenen coneixement que al sud de França s´estan perpetrant una sèrie d´atracaments a entitats bancàries. Aquesta novetat en la línia investigadora a principis del 2015 va incrementar, segons la policia, les possibilitats que es resolgués amb èxit donat que, fins aleshores, cap unitat policial de l´Estat espanyol havia fet mai abans una cosa semblant. Immediatament es van fer gestions amb les autoritats franceses amb l´objectiu de dur a terme l´anàlisi de les tintes i la seva relació amb els fets delictius comesos a França. Mentre continuava la investigació van aparèixer més persones amb diners tintats per bescanvi, que es van incorporar a la investigació.

Blanqueig de capitals
Després del bloqueig de canvis, l´objectiu dels investigadors es va centrar a investigar si les organitzacions criminals no utilitzaven Espanya per al bescanvi dels diners obtinguts en atracaments a furgons blindats o bancs d´Europa. Finalment, a principis del 2017 es va rebre la resposta per part de les autoritats franceses amb els resultats que ja es preveien. Després de l´anàlisi de tots els bitllets, els Mossos i la Policia Nacional van poder acreditar que procedien d´atracaments a bancs francesos. Tots els investigats i tots els bitllets apareixien relacionats amb els fets delictius i entre si. Entre els fets delictius perpetrats a França hi apareixen atracaments a bancs amb pistoles o revòlvers, amb granades de mà, un robatori violent en un centre de recollida de diners d´empreses de seguretat, encastaments o assalts a caixers.
El dijous 9 de març, la policia va dur a terme un dispositiu conjunt a la Jonquera, Madrid i Ceuta per a la detenció simultània dels membres de la organització. Com a resultat del dispositiu, van detenir set membres de l´organitzaciói van intervenir 89.660 euros tintats i 1.650 euros procedents dels atracaments.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Envesteixen els Mossos després d'una persecució de 14 quilòmetres per l'N-II

Els dos ocupants han fugit després de xocar contra el patrulla i un d'ells ha pogut ser detingut -...

Tornen les rates a la comissaria de l´Escala

Tornen les rates a la comissaria de l´Escala

És el tercer cop que el sindicat dels Mossos USPAC informa de la situació i ara han trobat...

Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres 2017: Dilluns 1 de maig

Consulta tots els actes de les Fires de Figueres del dilluns 1 de maig

Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres 2017: Diumenge 30 d´abril

Tots els actes de les Fires de Figueres del diumenge 30 d'abril

Els popets solidaris per a nounats arriben a l´hospital de Figueres

Els popets solidaris per a nounats arriben a l´hospital de Figueres

Els popets solidaris són projecte internacional implica voluntaris que teixeixen pops de ganxet...

Intentava creuar la frontera amb 250.000 euros amagats en dos coixins a la Jonquera

Intentava creuar la frontera amb 250.000 euros amagats en dos coixins a la Jonquera

La Guàrdia Civil ha denunciat el conductor que sortida d'Espanya sense declarar els diners

Enllaços recomanats: Premis cinema