La Policia Nacional i els Mossos d´Esquadra han desmantellat una organització criminal que embrutava diners provinents de robatoris violents a França per intentar blanquejar-los després al Banc d´Espanya. Quan els bescanviaven, com a excusa deien que se´ls havien tacat de refrigerant. El que era en realitat és la tinta que s´utilitza quan es roben diners dels bancs o dels vehicles blindats que els traslladen.Els arrestats van passar a disposició judicial el dia 10 de març i el jutge va en va decretar la llibertat amb càrrecs.

L´organització era l´encarregada d´introduir al circuit financer diners procedents dels robatoris per tal de blanquejar-los. Segons la policia, s´ha fet una investigació pionera que ha permès resoldre una dotzena d´atracaments a bancs a través de l´anàlisi dels diners sostrets.

En total hi ha set detinguts, dos d´ells a la Jonquera. Es tracta de sis homes de nacionalitat espanyola i un de marroquina. Els arrestats formaven part d´una organització criminal d´abast estatal relacionada amb una dotzena d´atracaments a bancs francesos. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

L´operació es va iniciar l´any 2013, quan el Banc d´Espanya va començar a rebre sol·licituds de canvi de bitllets d´euro tacats per bitllets nets. Les alarmes van saltar a partir de la demanda de diverses persones per canviar bitllets tacats de líquid refrigerant d´automòbil per un valor total de més de 120.000 euros. En la fase embrionària de la investigació, la policia va valorar la possibilitat que la tinta utilitzada per tacar els bitllets procedís dels dispositius de seguretat, objectiu dels assalts a bancs o empreses de transport de fons dineraris.

L´excusa del refrigerant de cotxe

Els investigats, en el moment de sol·licitar el bescanvi, esgrimien diferents excuses per explicar quin era el motiu pel qual els bitllets estaven tintats, com que s´havien tacat amb líquid refrigerant de cotxe. Amb la finalitat de demostrar l´origen il·lícit dels bitllets els investigadors van acudir al laboratori de química de la Unitat Central d´Anàlisis Científiques de la Policia Nacional per trobar-hi evidències de la hipòtesi. Gràcies al laboratori i a l´anàlisi d´algunes mostres, van tenir la certesa que els bitllets procedien de sistemes de seguretat de bancs o furgons blindats. De tota manera, calia conèixer encara els fets delictius origen dels diners tintats.

En una segona fase de la investigació i gràcies a la coordinació internacional, els investigadors tenen coneixement que al sud de França s´estan perpetrant una sèrie d´atracaments a entitats bancàries. Aquesta novetat en la línia investigadora a principis del 2015 va incrementar, segons la policia, les possibilitats que es resolgués amb èxit donat que, fins aleshores, cap unitat policial de l´Estat espanyol havia fet mai abans una cosa semblant. Immediatament es van fer gestions amb les autoritats franceses amb l´objectiu de dur a terme l´anàlisi de les tintes i la seva relació amb els fets delictius comesos a França. Mentre continuava la investigació van aparèixer més persones amb diners tintats per bescanvi, que es van incorporar a la investigació.

Blanqueig de capitals

Després del bloqueig de canvis, l´objectiu dels investigadors es va centrar a investigar si les organitzacions criminals no utilitzaven Espanya per al bescanvi dels diners obtinguts en atracaments a furgons blindats o bancs d´Europa. Finalment, a principis del 2017 es va rebre la resposta per part de les autoritats franceses amb els resultats que ja es preveien. Després de l´anàlisi de tots els bitllets, els Mossos i la Policia Nacional van poder acreditar que procedien d´atracaments a bancs francesos. Tots els investigats i tots els bitllets apareixien relacionats amb els fets delictius i entre si. Entre els fets delictius perpetrats a França hi apareixen atracaments a bancs amb pistoles o revòlvers, amb granades de mà, un robatori violent en un centre de recollida de diners d´empreses de seguretat, encastaments o assalts a caixers.

El dijous 9 de març, la policia va dur a terme un dispositiu conjunt a la Jonquera, Madrid i Ceuta per a la detenció simultània dels membres de la organització. Com a resultat del dispositiu, van detenir set membres de l´organitzaciói van intervenir 89.660 euros tintats i 1.650 euros procedents dels atracaments.