Quan només queden poc més de deu dies per finalitzar el mes, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, té molt clar que els pressupostos del 2017 s'han d'aprovar com més aviat millor. El fet de disposar només de cinc regidors a l'equip de govern no impedeix que Felip es vegi convençuda per convocar un ple extraordinari l'última setmana de març i posar sobre la taula el tema de manera definitiva per deixar enrere la situació actual.

En una entrevista a Cadena SER, el passat dijous, Marta Felip va anunciar que el seu objectiu era «portar els pressupostos a votació el 29 de març» tenint sempre molt clar «que estem en minoria, i que els comptes finals han de ser aquells que incorporin les propostes de consens de les diferents formacions que hi ha a l'oposició». També va afegir que des de fa temps «es treballa a tot drap i de manera molt intensa per buscar acord amb la resta de grups».

Malgrat aquesta declaració d'intencions, no és senzill preveure encara quins podrien ser els aliats del govern que donarien llum verd als comptes. Malgrat que les relacions amb el PSC i Unió són les més complicades a causa del trencament de govern, Marta Felip no va voler avançar cap tipus de sintonia concreta i va assegurar que «els aliats es busquen en tots els grups» i que calia treballar per «apropar posicions i ser capaços de superar aquelles línies vermelles que tots tenim».

Davant de la negativa

Tenint en compte que la iniciativa no disposa de garanties matemàtiques, la possibilitat que els grups diguin «no» als comptes del 2017 també queda com una opció a considerar. Davant d'aquest escenari, l'alcaldessa descarta governar amb pressupostos prorrogats, ja que segons la seva visió «no seria una bona alternativa per a la ciutat de Figueres perquè hi ha projectes per tirar endavant».

«Tinc molt clar que vaig fer una aposta per trencar el govern, i a partir d'aquí s'han d'incorporar propostes, encara que hi hagi molta fragmentació», va explicar. Felip va voler deixar clar d'aquesta manera que no hi ha «socis prioritaris» però és evident que «sols tampoc podem anar».

L'alcaldessa figuerenca ja havia manifestat en ocasions prèvies que dimitir no era una de les opcions que contemplava, però sí la de sotmetre's a una qüestió de confiança si en un moment determinat la situació s'encallés. «Si l'oposició vol que plegui, que em facin una moció de censura», va apuntar. «Si no tingués una majoria per tirar endavant els comptes d'aquest any, en tot cas el que faria és presentar una qüestió de confiança, vinculada als pressupostos», va matisar Felip, malgrat espera «no haver d'arribar a una situació així».