Cultura estudia si conserva a l'Escala restes d'una torre de guaita i l'estació de Salvament

L'Ajuntament està pendent de la decisió després que hagin finalitzat els treballs arqueològics a les obres de reforma del front litoral a la Punta

26.03.2017 | 07:16

Els treballs arqueològics a l'antic port de l'Escala, a la Platja, han finalitzat i ara Cultura de la Generalitat estudia si s'han de conservar les restes arqueològiques localitzades. S'hi ha trobat la base de l'antiga estació de Salvament de Nàufrags (1887-1934) i restes del que podria correspondre a parts de l'antiga Torre de Defensa del port (XVII), la construcció més antiga trobada al nucli històric. Des del Centre d'Estudis Escalencs i la Plataforma l'Escala Cívica han entrat dues instàncies demanant que es preservin.

Les restes s'han trobat a la Punta, entre la Platja i el Port de'n Perris, on es treballa en la segona fase de reforma del front marítim. Coneixedors de la presència del salvavides, ja estava previst el seguiment arqueològic. Segons les fonts municipals, els treballs per part del Serveis Territorials d'Arqueologia de la Generalitat per posar al descobert les estructures de restes antigues conservades han acabat i ara la tasca se centra en els informes que han de servir perquè es prengui una decisió sobre si consideren que s'han d'integrar a l'espai preservant-les o es poden documentar i cobrir de nou.

Les restes són les de l'antiga Estació de Salvament Marítim, anomenat popularment el Salvavides, de la Punta a tocar de l'antic port. Aquest indret del litoral es feia difícil per a la la navegació en cas de mal temps i en la memòria de la població es conserven diversos episodis de naufragis. En el cas de l'Escala, l'estació construïda per l'Estat des de la Societat Espanyola de Salvament de Nàufrags estava dotada d'un aparell llançacaps i un bot de rems. A diferència d'altres indrets –com Sant Feliu de Guíxols, on encara es conserven–, a l'Escala es va enderrocar el 1934.

L'Ajuntament ha informat que les restes localitzades corresponen a la base de l'estructura de l'antiga estació, el paviment i la rampa per avarar l'embarcació de salvament. També hi ha restes, tot i que molt menors, de l'antiga torre de guaita. Es conserven les del Pedró i Montgó, que s'unien visualment.

Ambdues troballes se situen a l'esplanada de la Punta, on el projecte de reforma hi preveu una gran plaça i que havia estat ocupat fins ara per un aparcament. Les màquines no hi treballen a l'espera que es resolgui el destí de les restes.

Demanen que es protegeixin

Des de dues entitat diferents s'han entrat instàncies a l'Ajuntament demanant que es no es destrueixin. La Plataforma l'Escala Cívica ho va fer el cinc de març i posteriorment el Centre d'Estudis Escalencs, acompanyant la petició d'un informe històric. El president, Miquel Dídac Piñero, dona especial rellevància a la necessitat de no destruir les restes del que creu que és la torre perquè «és el vestigi més antic conservat al casc antic del nucli urbà del Port de l'Escala. Data de 1649. Des del centre consideren que s'haurien de preservar, museïtzar i integrar-les en l'obra perquè són l'element més antic del port.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

L'Alt Empordà

Un vehicle surt de la carretera N-260, al seu pas per Cabanelles

En paral·lel, un altre cotxe s'incendia a un carrer de l'Escala i el foc afecta l'escomesa de llum

Castelló crea un geoportal per consultar les dades del municipi

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha posat en servei al web un geoportal des d'on...

Dani López i Mireia Vila guanyen el primer concurs de cuina Rafel Sabadí a l´Escala

Dani López i Mireia Vila guanyen el primer concurs de cuina Rafel Sabadí a l´Escala

?El xef Joan Roca, president del jurat, remarca la importància de la feina del desaparegut cuiner

La Fira de la Rosa rep una afluència massiva a tots els actes

La Fira de la Rosa rep una afluència massiva a tots els actes

La Fira de la Rosa de Roses ha rebut una afluència massiva a tots els actes que s'han...

Una fuita d´aigua a Roses fa tallar el subministrament a Santa Margarita i Mas Matas

Una fuita d´aigua a Roses fa tallar el subministrament a Santa Margarita i Mas Matas

Els Bombers han rebut l'avís pocs minuts abans de les 9 del matí

Enllaços recomanats: Premis cinema