Cultura estudia si conserva a l'Escala restes d'una torre de guaita i l'estació de Salvament

L'Ajuntament està pendent de la decisió després que hagin finalitzat els treballs arqueològics a les obres de reforma del front litoral a la Punta

26.03.2017 | 07:16

Els treballs arqueològics a l'antic port de l'Escala, a la Platja, han finalitzat i ara Cultura de la Generalitat estudia si s'han de conservar les restes arqueològiques localitzades. S'hi ha trobat la base de l'antiga estació de Salvament de Nàufrags (1887-1934) i restes del que podria correspondre a parts de l'antiga Torre de Defensa del port (XVII), la construcció més antiga trobada al nucli històric. Des del Centre d'Estudis Escalencs i la Plataforma l'Escala Cívica han entrat dues instàncies demanant que es preservin.

Les restes s'han trobat a la Punta, entre la Platja i el Port de'n Perris, on es treballa en la segona fase de reforma del front marítim. Coneixedors de la presència del salvavides, ja estava previst el seguiment arqueològic. Segons les fonts municipals, els treballs per part del Serveis Territorials d'Arqueologia de la Generalitat per posar al descobert les estructures de restes antigues conservades han acabat i ara la tasca se centra en els informes que han de servir perquè es prengui una decisió sobre si consideren que s'han d'integrar a l'espai preservant-les o es poden documentar i cobrir de nou.

Les restes són les de l'antiga Estació de Salvament Marítim, anomenat popularment el Salvavides, de la Punta a tocar de l'antic port. Aquest indret del litoral es feia difícil per a la la navegació en cas de mal temps i en la memòria de la població es conserven diversos episodis de naufragis. En el cas de l'Escala, l'estació construïda per l'Estat des de la Societat Espanyola de Salvament de Nàufrags estava dotada d'un aparell llançacaps i un bot de rems. A diferència d'altres indrets –com Sant Feliu de Guíxols, on encara es conserven–, a l'Escala es va enderrocar el 1934.

L'Ajuntament ha informat que les restes localitzades corresponen a la base de l'estructura de l'antiga estació, el paviment i la rampa per avarar l'embarcació de salvament. També hi ha restes, tot i que molt menors, de l'antiga torre de guaita. Es conserven les del Pedró i Montgó, que s'unien visualment.

Ambdues troballes se situen a l'esplanada de la Punta, on el projecte de reforma hi preveu una gran plaça i que havia estat ocupat fins ara per un aparcament. Les màquines no hi treballen a l'espera que es resolgui el destí de les restes.

Demanen que es protegeixin

Des de dues entitat diferents s'han entrat instàncies a l'Ajuntament demanant que es no es destrueixin. La Plataforma l'Escala Cívica ho va fer el cinc de març i posteriorment el Centre d'Estudis Escalencs, acompanyant la petició d'un informe històric. El president, Miquel Dídac Piñero, dona especial rellevància a la necessitat de no destruir les restes del que creu que és la torre perquè «és el vestigi més antic conservat al casc antic del nucli urbà del Port de l'Escala. Data de 1649. Des del centre consideren que s'haurien de preservar, museïtzar i integrar-les en l'obra perquè són l'element més antic del port.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

L'Alt Empordà

La verema de l´Empordà arriba a Barcelona de la mà d´Arrels del Vi

La verema de l´Empordà arriba a Barcelona de la mà d´Arrels del Vi

La presentació de l'acte va tenir lloc a l'Escala amb una carregada de raïm en un vaixell datat...

Figueres fa una crida a la creació de noves empreses

L'Oficina d'Empresa i Emprenedoria posa en marxa un nou curs al Centre de Formació Ferran Sunyer

Figueres, més a prop dels primers punts de càrrega de cotxes elèctrics

Figueres, més a prop dels primers punts de càrrega de cotxes elèctrics

?L'Ajuntament aposta pel foment dels cotxes no contaminants i n'incorpora de nous a la flota...

L´Exèrcit celebrarà una jura de bandera civil al castell de Figueres

L´Exèrcit celebrarà una jura de bandera civil al castell de Figueres

Es tracta de l'acte central per commemorar el 375è aniversari de la creació del regiment Arapiles 62

Una fruiteria convertida en quiosc a Portbou

Una fruiteria convertida en quiosc a Portbou

Arran del tancament de l'únic establiment al municipi, una botiga de fruites i verdures...

Enllaços recomanats: Premis cinema