La Plataforma Salvem l'Empordà de Purins ha portat a terme una acció de protesta a Figueres per denunciar que "l'allau de noves macro-granges" de porcs no s'atura. A les 35 en tramitació fa un any quan es van constituir se n'han afegit deu més i s'estan tornant a demanar llicències per granges anul·lades pels tribunals com la de Rabós d'Empordà. Sospiten que la granja ha estat funcionant durant anys sense l'autorització ambiental. La portaveu, Bàrbara Schmitt, demana que "abans d'obrir més granges arreglem el tema de la contaminació de les aigües per purins" i s'aturi la tramitació de Rabós..

"Aquí se'ns pixen de riure. Prou Purins", "Aigua potable" . Aquests són els lemes de part de les pancartes que han desplegat aquest matí davant la seu dels serveis territorials d'Agricultura a Figueres. Amb l'expectació de veïns i estudiants de l'Institut Ramon Muntaner els membres de la plataforma han reclamat que s'aturin les granges si no es pot garantir la qualitat de l'aigua.

Schmitt constat que fa un any hi havia 35 granges però que la petició de noves no ha parat de créixer. Els consta que s'han afegit deu projectes més. Del total, només un de Bàscara i un a Palau de Santa Eulàlia s'han desestimat.

Però a més, "la situació ha arribat a tal extrem que sol·liciten una autorització ambiental per a la macro-granjade Rabós". Es tracta d'un projecte que Salvem l'Empordà va aturar després d'una batalla d'anys als tribunal i d'un fort rebuig veïnal. La van portar als tribunals i va guanyar primer el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el 2007, i davant del recurs de cassació presentat per l'empresa promotora, també la van guanyar al Tribunal Suprem el 2011.

Durant els anys dels judicis (del 2003 al 2011) i fins que es va confirmar la suspensió de l'autorització ambiental pels tribunals, la granja es va construir. La portaveu de l'entitat diu que sospiten que han treballat tots aquests anys com a explotació ramadera, tot i que no saben exactament amb quins animals. Han presentat diverses denúncies i demandes d'investigar l'explotació però mai han obtingut resposta, assegura Shmitt. La granja no tindria autorització ambiental.

S'han adreçat als Serveis Territorials del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat advertint-los que són coneixedors que es tramita el procediment ambiental. Els recorden les sentències on queda clar que la granja no compleix la normativa per poder obrir com les distàncies mínimes amb altres explotacions.

Entenen que un nou tràmit per obrir-la suposa una "vulneració manifesta de la sentència del Tribunal Suprem, en lloc de complir i executar-la". Troben inadmissible que s'admeti a tràmit la sol·licitud i esperen que no prosperi o adverteixen que continuaran batallant per la via judicial.