El Parc Natural del cap de Creus ha tornat a registrar un descens en el cens d'ocells hivernants, un instrument de monitorització per controlar el nombre d'espècies que arriben a la zona altempordanesa. El tipus d'ocells que han registrat una baixada més notable han estat els gavians argentats, amb 834 exemplars. Des de l'any 2010, les xifres de cada hivern oscil·laven entre els 1.186 i els 1.843 exemplars, arribant a superar, en anys anteriors, els 2.300 individus. Enguany ha estat el primer cop que no s'ha superat el miler d'individus, consolidant la tendència a la baixa d'aquesta espècie durant l'hivern.

Els gavians argentats són una espècie oportunista, que s'alimenta sobretot de deixalles que troba a abocadors i que fa migracions de curta durada. La davallada observada el 2016 pot respondre a la combinació de canvis en la política de gestió de residus amb circumstàncies climàtiques de zones properes a Catalunya. El gener va ser anormalment fred a Catalunya i no hauria atret ocells migradors de curta distància, com els procedents de França, que haurien restat a les seves àrees d'origen. Aquest tipus de conclusions s'obtenen combinant els resultats del cens del cap de Creus amb el de les illes Medes i els ports de Barcelona i Tarragona, per tenir una visió més àmplia.

Menys corbs i baldrigues

El dels gavians no és l'únic cas en què s'ha detectat una baixada d'espècies marines. Els corbs marins, amb un total de 49 exemplars observats, també han disminuït la seva presència a la zona. Cal tenir en compte que l'any 2010 se'n van registrar 110. En aquest cas, els experts atribueixen aquesta situació a les mesures de gestió que s'apliquen a les seves zones de cria al mar Bàltic. El cap de Creus és també un dels punts del país amb major presència de baldrigues. Malgrat això, també s'ha detectat un descens en el nombre d'exemplars tant de baldriga mediterrània (amb 137 individus) com de baldriga balera, amb un total de 38 exemplars. Tot apunta que, enguany, aquesta espècie hauria decidit quedar-se més al sud.