Durant tota la jornada d'ahir Figueres es va submergir de ple en la cultura del poble gitano. Amb motiu del Dia Internacional d'aquest poble, la ciutat va acollir un gran ventall d'activitats per commemorar la diada. La primera de les activitats va tenir lloc de bon matí. La plaça Catalunya es va convertir en un taller de cuina en directe, on de manera gratuïta es podia aprendre a cuinar plats típics del poble gitano. A la tarda es va celebrar la marxa commemorativa del 8 d'abril, que sortia des del barri de Sant Joan, una zona de la ciutat on es congrega gran part d'aquesta ètnia, fins a la plaça de l'Ajuntament, on va tenir lloc la recepció institucional. La jornada es va clausurar amb una actuació musical a càrrec dels grups Gipsy, Mercado Negro i Siroco, a la plaça Josep Pla.

La diada commemora el primer congrés gitano internacional, celebrat a Londres el 8 d'abril de 1971, on es van consensuar, entre altres, la bandera del poble gitano, el seu himne i el dia internacional. Un altre dels aspectes que es va parlar en aquell congrés fou l'holocaust gitano durant el període nazi; de fet, l'himne gitano, el Gelem Gelem, parla sobre aquest funest episodi de la història.

Una data reconeguda

Actualment la diada és motiu de celebració i difusió tant de la cultura gitana com de les demandes dels moviments socials. En tot el món, les persones d'aquesta ètnia s'organitzen i realitzen diferents actes. El més conegut és l'ofrena floral als rius, on les dones llancen pètals de rosa, que representen simbòlicament el poble gitano i la seva transnacionalitat, i els homes dipositen espelmes en record dels avantpassats, principalment els perseguits i assassinats durant el nazisme.